KCV: Prva operacija kolena kod hemofiličara

0

Povodom prve operacije kolena kod hemofiličara u KCV su ovaj ne mali podvig izlaganjem predstavili: prof. dr Edita Stokić – pomoćnik direktora za zdravstvo KCV, prof. dr Ivana Urošević – upravnik Klinike za hematologiju, prim. dr Veselin Bojat, doc. dr Vladimir Harhaji i dr Predrag Rašović – sa Klinike za ortopediju, i dr Peđa Živanović – sa Klinike za medicinsku rehabilitaciju.

U Vojvodini ima oko 150 odraslih pacijenata sa hemofilijom, koji se u najvećem broju leče na Klinici za hematologiju KCV, gde je 2011. godine, zahvaljujući donacijama međunarodne fondacije, otvoren Kabinet za hemofiliju. Lečenje hemofilije je kompleksno, multidisciplinarno i skupo. Na prvom mestu se ovim pacijentima bave hematolozi. Tretman podrazumeva supstituciju odgovarajućeg faktora, kako bi se prevenirala pojava krvarenja i kasnih komplikacija.

Sveobuhvatno lečenje ovih pacijenta podrazumeva okupljanje tima raznih specijalnosti, u prvom redu fizijatra, infektologa, ortopeda, psihologa… Kod uznapredovalih slučajeva razvijaju se teške kontrakture zglobova i u završnoj fazi, degenerativne promene koje zahtevaju i hirurško lečenje.

Na Klinici za ortopedsku hirurgiju KCV je 17. maja 2017. godine, urađena je prva takva operacija. Pacijentu starom 31 godina, ugrađena je primarna totalna proteza levog kolena, zbog izražene degenerativne hemofilijske artropatije. Operacija je zahtevala pripremu pacijenta prvenstveno od strane hematologa (kako bi vrednosti faktora koagulacije bile u terapijskom opsegu), ali i fizijatra. Tim ortopedskih hirurga na čelu sa prim. dr Veselinom Bojatom, izvršio je ovaj zahvat. Sama operacija i neposredni postoperativni tok su protekli uredno.

Ovakvim pristupom pacijentima sa hemofilijom, formiranjem tima lekara, kao i značajnom podrškom Uprave, KCV je stekao uslove da bude Evropski Centar za sveobuhvatno lečenje hemofilije (Comprehensive Care Center). U narednim mesecima očekuje se uključivanje KCV i u „twining“ program sa Univerzitetskom ortopedskom klinikom u Budimpešti, pod pokroviteljstvom Svetske federacije za hemofiliju (WHF).

Izvor: Brif.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.