Katolički vernici proslavljaju Božić

0
Bolnica VITA Novi Sad

Ponoćnim misama počelo je obeležavanje Božića po Gregorijanskom kalendaru. Rimokatolička crkva i sve hrišćanske crkve koje vreme računaju po Gregorijanskom kalendaru proslavljaju od ponoći Božića, a beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar predvodi misu u u župi svetog Ante Padovanskog.

Misi prisustvuju i zastupnik predsednika Republike Radoslav Pavlović, lični delegat predsednika Vlade Vladimir Božović, ministar rada, zaposljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Tu su i predstavnici Srpske pravoslavne crkve i drugih crkvenih i verskih zajednica, predstavnici Vojske Srbije, diplomatskog kora …

Hočevar je Božićnu poslanicu posvetio je ženi i majci porukom da kao što nema Božića bez majke, tako nam nema ni budućnosti bez majki.

„Kad u naše vreme čujemo najgore pogrde i psovke upravo na račun žene, na račun majčinstva, čitavo naše ljudsko biće nužno se uznemiri i strese“, rekao je Hočevar.

Naša srca se, kaže, zalede posmatrajući kako često upravo žene postaju predmet trgovine ili pak varljivih reklama.

Kako ne bi svačiji razum postavio ovo logično pitanje: „Je li moguća i odakle dolazi tolika agresivnost u odnosu prema ženama, majkama i je li moguće da i danas kada se svi smatramo tako posvećenima čak i da devojčice bivaju iskorišćavane i zloupotrebavanje“.

Navodeći da kao što nema Božića bez majke tako nam nema ni budućnosti bez majke, on je poručio svima da im ovi praznici budu srećni i blagosloveni i da budu ispunjeni novom svetlošću znanja a da se srca oduševe u ljubavi za novi način života.

„Neka Gospod svima udeli mir, radost, prave poglede na život i dovoljno snage na dosledno življenje, neka tako bude svima nama i u 2017. godini. Svuda neka vladaju radost i uspeh“, poručio je Hočevar koji je tradicionalnim pozdravom „Mir božiji, Hristos se rodi“ božićne praznike čestitao i vernicima koji taj praznik slave po Julijanskom kalendaru.

Božić 25. decembra, po Gregorijanskom kalendaru, proslavljaju Rimokatolicka crkva, protestantske i anglikanske crkve, kao i neke pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena.

Srpska i Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora taj praznik proslavljaju prema Julijanskom kalendaru, 13 dana kasnije.

U hrišćanstvu se veruje da je Hristovo rođenje donelo svetlost istine ljudskom rodu i da je tim događajem ispunjeno starozavetno proročanstvo o rođenju Spasitelja.

Jaslama, u kojima je simbolično predstavljena scena rođenja sa Bogomladencem, Marijom i Josifim, klanjaju se na Božić vernici u katoličkim crkvama i drugim crkvama zapadnog obreda.

Beogradski nadbiskup Hočevar će u 18 sati služiti misu u župi Krista Kralja.

Izvor: Tanjug