Kamioni sa mozaikom za Hram Svetog Save krenuli iz Rusije

0
Bolnica VITA Novi Sad

Kamioni sa mozaikom namenjenim Hramu Svetog Save na Vračaru, krenuli je danas iz Rusije, a nakon što za tri do pet dana dođu u Beograd, lik Hrista Spasitelja počeće da se ocrtava u kupoli najveće pravoslavne svetinje na Balkanu.

U narednih 20 dana će krenuti i instalacija mozaika, rekao je za Tanjug glavni arhitekta đakon Miroslav Nikolić.

„Danas su krenuli kamioni u kojima je mozaik i trebalo bi da stignu u Srbiju do kraja nedelje. Mozaik je pakovan u posebne kutije sa specijalnom zaštitom kako bi ceo transport prošao bezbedno. Zatim, njegovo krajnje odredište je kota – 65 metara, pod kupolom. Nakon toga, Hram će obasjati lik Hrista Spasitelja, delo ruskih umetnika“, kaže Nikolić.

On objašnjava da su Rusi tražili da se projektuje i izgradi poseban lift kojim će mozaik, kao i radnici, biti podizani u prostor naosa, podkupolski deo Hrama.

„Postavićemo 1.250 kvadratnih metara mozaika, a za to je potrebna ozbiljna logistika. U narednih 20 dana kreću radovi i uskoro će, uz blagoslov Patrijarha, biti postavljen i prvi kvadrat. Kako bi se omogućio nesmetani rad ljudima, u centru Hrama će biti postavljen poseban lift, koji je bio pravi inženjerski poduhvat“, objašnjava arhitekta Nikolić i kaže da bi radovi na postavljanju mozaika trebali da traju osam meseci.

Izvor: Tanjug