Jovanov na sastanku stranaka Centralne i Istočne Evrope i Kine

0

Milenko Jovanov, potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke, učestvuje na sastanku predstavnika stranaka Centralne i Istočne Evrope i Narodne Republike Kine, koji se održava danas u Bukureštu.

Jovanov je na sastanku istakao da odnose Republike Srbije i Narodne Republike Kine karakteriše sveobuhvatno strateško partnerstvo i tradicionalno prijateljstvo. Narodna Republika Kina, kako je rekao, jedan je od najznačajnijih stubova spoljne politike Srbije i jedan od najsnažnijih i najdoslednijih garanata njenog teritorijalnog integriteta, kao što i Srbija iskreno i dosledno podržava politiku jedne Kine.
„Kao potpredsednik Srpske napredne stranke, noseće snage u vladajućoj koaliciji u Srbiji, mogu da konstatujem da se ritam naših bilateralnih susreta intenzivirao u proteklih nekoliko godina, a da su naši politički i ekonomski odnosi u procvatu.
Lider moje stranke, predsednik Srbije, i donedavno premijer, Aleksandar Vučić ponosan je na bliske i prijateljske odnose sa članovima kineskog političkog rukovodstva, koji su proistekli iz iskrenog međusobnog uvažavanja naših dveju država.
Kina je danas najveći ekonomski partner Republike Srbije u Aziji, a nivo robne razmene je u stalnom porastu. Sporazum o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u infrastrukturnim projektima iz 2009. dao je podsticaj intenziviranju ekonomskih odnosa, što je, između ostalog, rezultiralo i saradnjom u više kapitalnih infrastrukturnih projekata u Republici Srbiji – izgradnja Pupinovog mosta (Zemun-Borča), projekat Termoelektrane „Kostolac”, izgradnja dve deonice auto-puta Obrenovac-Ljig na koridoru 11…
Jedan od najznačajnijih projekata Republike Srbije i Kine, koji se izvodi u okviru mehanizma saradnje između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, jeste modernizacija i izgradnja pruge Beograd-Budimpešta, u koju je uključena i Mađarska. Vlada Srbije je 18. aprila 2016. potpisala ugovor sa kineskom kompanijom “Hestil” o prodaji imovine Železare Smederevo, a preuzimanje je završeno do kraja juna 2016. godine.
Republika Srbija, sa svojom strateškom pozicijom na Zapadnom Balkanu, pruža izvanredne uslove za intenzivnu saradnju sa kineskom privredom na obostranu korist. Inicijativu „Jedan pojas, jedan put“, međutim, ne doživljavamo samo kao ekonomsku i trgovinsku priliku, već i kao okvir za bolju saradnju i prožimanje dve velike civilizacije, jer činjenica je da se u Evropi o savremenoj Kini, ali i drevnim dostignućima kineske kulture, i dan-danas veoma malo zna.
Danas smo ovde ispred partija najrazličitijih političkih orijentacija, međutim, verujem da je naša zajednička ideologija želja za stvaranjem povezanijeg čovečanstva, u kojem će različitosti kultura i naroda biti most spajanja i naše zajedničko bogatstvo.
Jedan od strateških prvaca kineskog povezivanja sa Evropom vodi upravo kroz region Jugoistočne Evrope, i to je prilika koju svi zajedno moramo da prigrlimo, jer istinski napredak naših zemalja u mnogome zavisi upravo od spremnosti da iskoristimo svoju geografsku poziciju, i da umesto margine Evrope postanemo centar (hub) povezivanja Istoka sa Zapadom.
Takva perspektiva bi doprinela i dugoročnoj stabilizaciji i povezivanju zemalja regiona, jer iskustvo je pokazalo da smo bili najsposobniji da prevaziđemo naša lokalne nesuglasice onda kada smo se vodili zajedničkim interesom.
Još jednom, Vlada Republike Srbije, predsednik Aleksandar Vučić i Srpska napredna stranka zahvalni su Narodnoj Republici Kini i njenom rukovodstvu na prilici koja je data ovom regionu i svakoj od naših zemalja pojedinačno.
Nalazimo na početku jedne velike avanture, i potencijali koje ona pruža su možda u ovom trenutku nesagledivi i stavljaju pred nas neke teške izazove, ali, kao što kaže drevna kineska poslovica – sve je teško pre nego što postane lako“, rekao je Jovanov.

Izvor: SNS

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.