Još jača borba protiv trgovine ljudima

0
Foto: minrzs.gov.rs
Bolnica VITA Novi Sad

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Zoran Đorđević, ambasador Sjedinjenih Američkih Država Kajl Skot, i ambasadorka Australije, Džulija Fini, posetili su danas socijalno preduzeće „Bagel Bejgl“ čiji je osnivač NVO „Atina“.

Profit ovog preduzeća se koristi za finansiranje programa podrške žrtvama trgovine ljudima.

Ministar Đorđević je izjavio da će Vlada Republike Srbije i resorno ministarstvo nastaviti borbu protiv trgovine ljudima kao što su i do sada činili, i da će i povećati sredstva i napore da se ova pojava iskoreni, sledeći primere dobre prakse iz Evrope i sveta.

Socijalno preduzeće „Bagel Bejgl“ je osnovala NVO Atina – organizacija koja se 2003. godine zalaže za prava žrtava trgovine ljudima i drugih vidova iskorišćavanja, sa ciljem da unapredi održivost svojih programa. Sav profit koji ovo socijalno-etičko preduzeće ostvari usmeravaće se na programe zaštite žrtava trgovine ljudima koje sprovodimo a u isto vreme će to biti prostor za njihovu stalnu praksu i obuku

Povod za posetu, baš ovom socijalnom preduzeću, je predstojeći 30. jul koji je ustanovljen kao Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima, a sa ciljem podizanja svesti o ovom problemu u globalnoj javnosti. Na kraju posete, dogovorena je buduća redovna komunikacija i koordinacija između Ministarstva i NVO Atine po pitanju zaštite žrtava trgovine ljudima.

Izvor: Brif.rs