Joksimović: Reforme najbitnije u evrointegracijama

0
Bolnica VITA Novi Sad

Ministarka evropskih integracija Jadranka Joksimović izjavila je da su reforme najbitniji segment evropskih integracija Srbije.

“Ono što je proces pristupanja EU jesu reforme, to su takozvani kriterijumi Kopenhagena – vladavina prava, borba protiv korpucije, reforma pravosuđa, ekonomski kriterijum i dobra uprava”, poručila je ona.

Joksimović je gostujući na TV PINK danas ocenila da je naivno misliti da će Srbija postati članica Evropske unije samo ukoliko prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, naglasivši da su reforme te koje su najbitnije u procesu pristupanja EU.

“Postoji teza koja se širi, ja bih rekla prilično neodgovorno – ako priznamo Kosovo, mi ćemo odmah postati članica EU, to je naivno razmišljanje. To prvo nije tačno”, naglasila je Joksimović. Tako naivno razmišljanje, smatra ona, šire oni koji Srbiji ne žele uspeh u procesu evrointegracija, te im dobro dođe da “zamajavaju stvarnost”.

Joksimović je gostujući na TV Pink ukazala na to da je poglavlje 35 o normalizaciji odnosa sa Prištinom za nas “dodatna politička okolnost koja nije olakšavajuća”.

“To je činjenica. Mi se s tim borimo zbog sebe i pre svega zbog naših interesa na KiM”, rekla je Joksimović. Treba, kako je naglasila, biti realan.

“Ja kad kažem realan ili bilo ko kad kaže realan, odmah se umeću značenja – ‘aha, idete na priznjanje’ ili da ste i ste izđanik nekih interesa. Ne, mi moramo da uvažimo činjenicu da su brojne zemlje priznale nezavisno Kosovo, ali brojne i nisu priznale njegovu nezavisnost”, – to je realnost, napomenula je Joksimović.

Izvor: Tanjug