Joksimović i Negre o finansiranju infrastrukturnih projekata

0
Bolnica VITA Novi Sad

Ministar za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović razgovarala je sa šefom predstavništva Evropske investicione banke (EIB) u Srbiji Dubravkom Negre o saradnji na pripremi i realizaciji projekata od značaja za ekonomski i socijalni razvoj.

Joksimović i Negre su potvrdile da se kroz povoljne i ekonomski opravdane zajmove Evropske investicione banke u oblastima poput saobraćaja, energetike, zaštite životne sredine, nauke i istraživanja i tehnološkog razvoja doprinosi održivom ekonomskom razvoju Srbije.

Jadranka Joksimović je, u svojstvu nacionalnog koordinatora pretpristupnih fondova EU i razvojne pomoći, sa Dubravkom Negre analizirala status važnih regionalnih infrastrukturnih projekata podržanih od EU i mogućnosti da iste sufinasira ili finansijski podrži EIB.

Pre svega, razgovarale su o podršci koja se realizuje u okviru investicionog okvira za zapadni Balkan: auto-put Niš–Merdare, modernizacija železničke pruge Niš–Dimitrovgrad, gasna interkonekcija sa Bugarskom i postrojenje za preradu otpadnih voda u Novom Sadu.

Sagovornice su takođe razmenile mišljenja i o mogućnostima za finansiranje pripreme različitih infrastrukturnih projekata od značaja za regionalni i lokalni razvoj iz sredstava EIB-a.

Izvor: Vlada Srbije