Joksimović i Merk o konkretnoj razvojnoj saradnji Srbije i Bavarske

0
Foto: mei.gov.rs
Ministar za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa ministrom za Evropu i regionalne odnose nemačke savezne pokrajine Bavarske Beate Merk o razvoju odnosa naše zemlje sa Nemačkom i Bavarskom.

Na sastanku je bilo reči i o planovima i mogućnostima za dalju saradnju, evropskim integracijama Srbije, reformama koje se u našoj državi sprovode, odnosima u regionu i drugim aktuelnim temama.

Joksimović je iskazala zahvalnost na pomoći i podršci koju Nemačka pruža Srbiji u procesu pristupanja EU.

Najbolji dokaz za to, kako je objasnila, jeste podatak da je ta država pojedinačno naš najveći bilateralni donator razvojne pomoći, budući da je u poslednjih 15 godina opredelila 1,7 milijardi evra.

Ona je ukazala na to da se Nemačka percipira kao strateški saveznik i prijateljska zamlja, čemu doprinosi i saradnja sa Bavarskom.

Joksimović i Merk su konstatovale da postoji prostor za dalje jačanje odnosa Srbije i Bavarske, posebno kroz novi program transnacionalne saradnje Dunav, koji doprinosi afirmaciji makroregionalne strategije za Dunavski region.

One su takođe postigle saglasnost o tome da je Poglavlje 22, koje se odnosi na regionalni razvoj i strukturne fondove, značajno za uspešnu pripremu države za članstvo u EU.

Jačanje kapaciteta lokalnih samouprava za korišćenje fondova i pripremu projekata važno je za stvaranje uslova za ravnomerni regionalni razvoj. U tom smislu, istaknuta je mogućnost saradnje domaćih i bavarskih lokalnih samouprava i regionalnih razvojnih agencija.

Evropske integracije nisu samo spoljnopolitički cilj Srbije, već su deo domaće razvojne politike, podvukla je Joksimović i informisala Merk o tome da je Srbija, u dosadašnjem procesu pristupanja, otvorila deset poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena.

Ona je izrazila očekivanje da će do kraja godine naša zemlja otvoriti još poglavlja za koja smo spremni, čime će biti potvrđena dobra dinamika pristupanja EU.

Prema njenim rečima, naša zemlja se takođe zalaže za princip po kojem od pojedinačnih rezultata zemalja kandidata za članstvo u EU zavisi i brzina pristupanja.

Merk je podvukla da Bavarska pruža punu podršku procesu evropskih integracija Srbije, i pohvalila rezultate reformi koje se u Srbiji sprovode.

Bavarska Srbiju vidi kao važnu partnersku državu regiona, objasnila je ona i izrazila uverenje da je uloga Srbije u očuvanju regionalne stabilnosti izuzetno značajna, što je bitno i za EU.

Takođe, Merk je konstatovala da je Srbija pokazala da je pouzdan partner Evropske unije, koji aktivno učestvuje u rešavanju problema sa kojima se EU suočava, posebno u kontekstu migrantske krize.

Izvor: Vlada Srbije

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.