Joksimović i Đorđević razgovarali sa delegacijom Fronteksa

0
Bolnica VITA Novi Sad

Ministar za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević sastali su se danas sa delegacijom Agencije Evropske unije za evropsku graničnu i obalsku stražu – Fronteks.

Na sastanku je razgovarano o budućoj saradnji koja, pre svega, podrazumeva tehničku podršku, ali i analizu rizika, zajedničke operacije i brzu reakciju u situacijama u kojima su države EU i one koje se nalaze u procesu pristupanja ugrožene prilivom migranata sa Bliskog istoka i drugih područja.
Joksimović i Đorđević su istakli da će Srbija, kao i do sada, biti pouzdan partner koji će aktivno sarađivati sa Evropskom unijom u svim pitanjima od značaja za upravljanje migracijama.

Oni su naveli da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva odbrane obučeni i osposobljeni za to da samostalno, efikasno i u koordinaciji sa Fronteksom i susednim državama odgovore na sve izazove migracija, kako na prostorima država članica EU, tako i u zemljama kandidatima za članstvo.

Joksimović i Đorđević su poručili da će Vlada Srbije pružiti svu logističku i ostalu podršku osobama kojima je pomoć neophodna, a u smislu obezbeđivanja smeštaja, ishrane, praćenja zdravstvenog stanja i drugih potreba, sve dok budu na njenoj teritoriji.

Delegacija Fronteksa iznela je uveravanja da će nastaviti da pruža svu potrebnu pomoć Srbiji u rešavanju problema koji su izazov i za EU i za Srbiju.

Takođe, oni su iskazali zahvalnost Srbiji na dosadašnjim uspešnim i preventivnim aktivnostima koje se odnose na migrantsku krizu.

Izvor: Vlada Srbije