Izveštaj o nagradnoj igri „Uzmi račun i pobedi“

0
Bolnica VITA Novi Sad

Povodom završetka nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“, Radna grupa za organizaciju nagradne igre je pripremila izveštaj o realizaciji i efektima nagradne igre, dodeljenim nagradama, odzivu građana, uticaju na jačanje poreske discipline i takmičenju gradova i opština.

Kako je saopšteno iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, igra „Uzmi račun i pobedi“ organizovana je tokom februara i marta 2017. i u tom periodu građani su poslali 8.565.070 koverata odnosno 85.650.070 fiskalnih računa i slipova. Minimalna vrednost poslatih računa procenjuje se na 6,8 milijardi dinara, a pripadajućeg PDV-a na 1,13 milijardi dinara odnosno 9,19 miliona evra.

Na osnovu istraživanja građana koje je sproveo NALED u prvom kvartalu 2017., procenjuje se, da je u nagradnoj igri učestvovalo do 40 odsto stanovništva što je, nekoliko puta veći odziv nego u Slovačkoj koja je jedan od primera najbolje prakse u organizaciji fiskalnih lutrija. Takođe, istraživanje je pokazalo da 94 odsto građana Srbije podržava borbu protiv sive ekonomije što je najveća podrška u poslednje tri godine.

Izvor: Tanjug/RTV