Izmenama Ustava obezbediti nezavisnost sudstva

0
Bolnica VITA Novi Sad

Ministar pravde u Vladi Republike Srbije Nela Kuburović razgovarala je danas sa predsednikom Italijanskog društva za međunarodnu organizaciju Frankom Fratinijem o predstojećim izmenama Ustava u oblasti pravosuđa, kao i o jačanju mehanizama za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Kuburović je tom prilikom istakla da je tokom nedavnog boravka u Rimu potpisan Sporazum o saradnji Ministarstva pravde Vlade Republike Srbije i Finansijske policije Italije, po osnovu kojeg će srpski tužioci i predstavnici policije pohađati obuku iz oblasti finansijskog kriminala.

Ona je navela da je imala priliku da razgovara i sa kolegama iz Visokog saveta pravosuđa Italije, koji su joj preneli svoja iskustva u vezi sa obezbeđivanjem nezavisnosti i odgovornosti sudstva, što će biti od značaja prilikom izrade nacrta izmena Ustava u oblasti pravosuđa.

Fratini je ukazao na to da je potpisivanje sporazuma, kao i činjenica da Italija snažno podržava Srbiju na njenom putu ka Evropskoj uniji, pozitivan signal za Brisel da je Srbija iskreno posvećena evrointegracijama.

On je ponovo ukazao na činjenicu da izmene Ustava moraju da obezbede istovremeno kako nezavisnost, tako i odgovornost pravosuđa, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Izvor: Vlada Vojvodine

POSTAVI ODGOVOR