Izložba poljoprivredne mehanizacije u KPZ Sremska Mitrovica

0
Bolnica VITA Novi Sad

Ministar pravde Nela Kuburović i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović otvorili su danas dvodnevnu izložbu domaće poljoprivredne mehanizacije u Kazneno-popravnom zavodu (KPZ) u Sremskoj Mitrovici.

Na izložbi su predstavljene poljoprivredne mašine koje se proizvode u tom zavodu i proizvodi iz oblasti poljomehanizacije više domaćih kompanija.

Kuburović je tom prilikom istakla da je izložba još jedan pokazatelj da je KPZ u Sremskoj Mitrovici u potpunosti proizvodno orijentisan i da može da stane rame uz rame sa drugim proizvođačima.

Zavod je na vreme prepoznao značaj poljoprivrede i davno se na tržištu pozicionirao svojim, sada već svuda prepoznatljivim proizvodima poput Dubravinih prikolica i drljača. Ovi proizvodi zavoda nisu samo poznati na domaćim prostorima, već i u regionu, a uskoro će biti prisutni i na tržištu EU, naglasila je Kuburović.

Ona je dodala da se u tom zavodu obavljaju i metalostrugarski radovi, da je razvijena drvna i poljoprivredna proizvodnja i da posebno treba istaći rad štamparije i da je sve to doprinelo da ukupni prihodi te ustanove u poslednje tri godine rastu.

Oni su u 2014. godini iznosili skoro 280 miliona dinara, a u 2016. godini preko 344 miliona dinara. Verujem da će na kraju ove godine oni iznositi još više, istakla je ministar pravde.

Kuburović je rekla i da konstantni prihodi nisu jedini pozitivni primer dobrog upravljanja u tom zavodu i da treba istaći da se velika pažnja posvećuje programima tretmana i postupanju sa osuđenim licima, koji mogu da završe obuke za zanate i da završe osnovnu i srednju školu, bez navođenja podataka da je diploma stečena tokom izdržavanja kazne.

Nedimović je najavio da će država u narednom periodu podržati proizvodnju domaće mehanizacije i da se radi na rešavanju problema velikih subjekata u tom sistemu, poput IMT i IMR.

On je naglasio da je izložba još jedan pokušaj da se izdigne poljoprivredna mehanizacija Srbije na mesto koje joj pripada, naročito ako se ima u vidu da se u toj grani industrije u poslednjih 20-30 godina beleži stagnacija i da postoji ozbiljan problem u pogledu proizvodnje traktora i druge mehanizacije.

Ministar poljoprivredne je podsetio da je analiza Svetske banke od pre nekoliko dana pokazala da postoje četiri sektora u kome Srbija može postići još veću vrednost i veći iskorak i da su tu pored automobilske i metalske, i prehrambena i drvnoprerađivačka industrija.

Upravnik KPZ u Sremskoj Mitrovici Aleksandar Alimpić naglasio je da je izložba, koja je prva manifestacija takve vrste u nekom od zavoda u sistemu izvršenja krivičnih sankcija u Srbiji, podrška rastućoj privredi Srbije i da naredne godine taj zavod planira da proširi spektar proizvoda i da organizuje Sajam poljoprivrede.

Izvor: Vlada Srbije