Izložba fotografija „Pamti i podsećaj“

0
Bolnica VITA Novi Sad

Izložba fotografija „Pamti i podsećaj“ koju, povodom sećanja na žrtve NATO bombardovanja, organizuju Foto asocijacija Vojvodine i Udruženje „Ekopolis“, a uz podršku Grada Novog Sada, otvorena je na Trgu slobode. Prisutnima su se obratili član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić i jedan od autora izloženih fotografija Jaroslav Pap.

– Rečima se ne mogu izraziti osećanja povodom tužne godišnjice koju danas obeležavamo. Međutim reči nam mogu poslužiti da izrazimo pijetet prema svim žrtvama bombardovanja, i prema njihovim porodicama. Fotografije koje su ovde izložene pričaju priču, i mi ne smemo zaboraviti na događaje iz te 1999. godine. Oni treba da nam služe kao opomena da ne dozvolimo da se rat, nasilje i razaranje ikada više ponove. Prošlost ne možemo da promenimo, i ne možemo vratiti izgubljene živote, ali možemo činiti sve na putu stvaranja bezbednog društva u kojem su ljudska prava neprikosnoven imperativ. Novi Sad će se uvek sećati svojih sugrađana, ali i svih drugih koji su tragično nastradali, ali će uvek biti i zagovornik zajedništva i ujedinjavanja oko najviših humanističkih ciljeva – rekao je Dalibor Rožić.

Na 21 velikom panou izloženi su zapisi fotoreportera Darka Dozeta i Jaroslava Papa o stradanju Novog Sada tokom bombardovanja 1999. godine.

– Bilo je jako teško raditi, ali nije se razmišljalo o opasnostima, bitno je bilo da bude dobra fotografija. Tada smo bili zaposleni u “Dnevniku“ i cela jedna ekipa imala je zadatak da napravi fotografije posledica bombardovanja, ali smo mi želeli da napravimo korak napred i da slikamo samo bombardovanje. Čak smo i tokom agresije napravili jednu izložbu tada nastalih fotografija, i ovaj Trg bi bio mali da nije nestala arhiva kojom bismo pokazali pokolenjima šta se tada dogodilo, i to jednom ozbiljnom fotografskom pričom – naglasio je Jaroslav Pap.

Tokom bombardovanja koje je trajalo 78 dana, prema procenama različitih izvora poginulo je između 1200 i 2500 ljudi, a teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture.