Izgradnja Srpsko-kineskog industrijskog parka za veći privredni razvoj

0
Bolnica VITA Novi Sad
Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović sastao se danas sa ambasadorom NR Kine u Srbiji Li Mančangom i predstavnicima kineske državne kompanije „China Bridge and Road Corporation“ (CRBC).

Popović, koji je predsednik Radne grupe Vlade Srbije za izgradnju Srpsko-kineskog industrijskog parka u Beogradu, objasnio je da je inicijativa za izgradnju ovog parka potekla od strane predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kineskog premijera Li Kećijanga.

Prema protokolu koji su u maju 2017. godine potpisali Vlada Srbije i kompanija CRBC, planirano je da srpska i kineska strana zajedno učestvuju u pripremi i realizaciji projekta izgradnje Industrijskog parka kod Pupinovog mosta u Beogradu.

Studija izvodljivosti za izgradnju tog parka prognozira da će realizacija ovog projekta dovesti do privlačenja više od 1.000 visokotehnoloških i inovativnih kompanija u ovaj park, kao i da će doprineti otvaranju nekoliko desetina hiljada direktnih i indirektnih radnih mesta u Srbiji.

Prema toj studiji, planirano je da se Srpsko-kineski industrijski park prostire na površini od 318 hektara.

U novembru 2015. godine potpisan je inicijalni Memorandum o razumevanju između Vlade Republike Srbije i kineske državne kompanije CRBC o realizaciji ovog projekta.

Izvor: Vlada Srbije