Intervju sa predsednikom Srbije

0

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u intervjuu za novogodišnji trobroj “Večernjih novosti” odgovarao na pitanja vezana za situaciju na Kosovu, stanju u SNS stranci, o fabrikama, sastanku sa Putinom, o miru i stabilnosti u zemlji i regionu.

Predsednik Vučić je izjavio da bi bilo dobro kada bismo uspeli da do kraja 2018. godine “raspetljamo kosovski čvor”, ali poručuje da nije optimista po pitanju postizanja obostrano prihvatljivog dogovora sa Albancima.

“I dalje mislim da su nam šanse za obostrano prihvatljivi dogovor manje od pet odsto. Ali, i za dogovor unutar Srbije, između nas. Praktično je nemoguće rešiti ovo pitanje bez velikih sila”, rekao je Vučić u intervjuu za novogodišnji trobroj “Večernje novosti”.

Predsednik Vučić smatra da je preduslov za pomeranje s mrtve tačke dobra volja i Srba i Albanaca.

On ističe da bi istorijska stvar bila da postignemo dogovor s Albancima i to bez sukoba.

“Ako to postignemo biću veoma ponosan na to svoje političko nasleđe, bez obzira na to kako bi mi politički bilo suđeno u današnje vreme, misleći na to kako će to biti tumačeno u budućnosti”, naveo je predsednik Srbije.

Vučić objašnjava da je svestan da bi bio “prokazan u najvećem delu srpske javnosti” od prvog trenutka kada bi se došlo do takvog kompromisa, ali naglašava da bi “za dvadeset godina bio slavljen”.

Upitan da li je za njega apriori neprihvatljivo da Kosovo dobije stolicu u UN, Vučić odgovara da misli da je to nemoguće, “osim ako ne postignemo neku drugu vrstu istorijskog sporazuma kojim bi Srbi bili zadovoljni”.

“Ovako je apsolutno neprihvatljivo”, poručuje Vučić.

U 2018. tektonske promene i čistke, pre svega u SNS

Nova 2018. doneće tektonske promene i čistke, pre svega naprednjacima, poručuje predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić.

Odgovarajući na pitanja funkcionera vlade i SNS, u intervjuu “Srpskom telegrafu”, Vučić je rekao da “borba protiv lopovluka i onih koji su zainteresovani samo za lično bogaćenje biće beskrupulozna”.

Svima koji su u toj grupi lider naprednjaka poslao je jasnu poruku: “Vama je mesto u zatvoru, ne u SNS i na slobodi”.

Na pitanje potpredsednice vlade i funkcionerke SNS Zorane Mihajlović kada ćete da raskrstite sa svima koji zloupotrebljavaju SNS za svoje lične probleme i interese, Vučić kaže da su u politici ljudi iz različitih interesa i da nemamo svi iste snove.

“Neki imaju san da ostave nešto za sobom, svojoj državi i narodu, a neki drugi lične i političke ambicije koje nemaju veze sa državom i narodom. Postoji i treća grupa, to su oni koji imaju samo lične interese posebno bogaćenje. Ovih trećih je uvek bilo i uvek će biti”, rekao je Vučić.

“Ponosan sam što nemamo podršku onih koji su zemlju opljačkali, njihovih tajkunskih lidera, ponosan sam na to što SNS nije postao ono što su postale stranke bivšeg režima”, dodaje on.

“Što se problema tiče, bilo ih je i biće, mnogo toga treba da se rešava. Tim poslom ćemo morati da se bavimo i što pre pronađemo one koji imaju samo taj treći interes – lično bogaćenje, da ih što pre odstranimo. Sasvim sam uveren da ćemo brže uspeti da izvedemo na pravi kolosek”, rekao je on.

Na pitanje potpredsednika SNS Miloša Vučevića kada će još oštrije sankcionisati sve one članove koji zloupotrebljavaju SNS, Vučić je rekao da će sami to da reše, iako je potpuno siguran da misli na neke druge od onih na koje misli Zorana Mihajlović.

“Svejedno, to je naša unutrašnja stvar što se tiče kriminala u našim redovima, to ćemo uvek čistiti brutalno i na najsnažniji mogući način jer takvima je mesto iza rešetaka, a ne u SNS i na slobodi”, rekao je Vučić.

Na jednostavno pitanje Zorana Đorđevića “kako ste”, Vučić odgovara da je dobro i da se bori, što želi i njemu.

“Čekam da posle Lebana otvorimo fabrike u Žitorađi. Radimo na tome da dođu fabrike u Kraljevo, Čačak, Kruševac, Loznicu, da dođe američka kompanija – i tome se radujem”, rekao je Vučić.

Na pitanje ministra odbrane Aleksandra Vulina, kada je bilo najteže od 2012. do danas – mnogo teških, istorijskih odluka i događaja u kojima je trepeo pritiske, pretnje, napade…Vučić kaže da, što se tiče pritisaka, da su oni sastavni deo politike.

“Posebno kad ste na čelu teritorijalno i brojčano male zemlje, onda je veoma teško trpeti udarce s različitih strana. Ali da ne kukamo, tražili smo poverenje naroda za to, dobio sam ga i lično, dobili smo ga svi mi i verujem da smo dosad uspeli da očuvamo dobre odnose sa svima i da održimo kurs nezavisne države na evropskom putu i koja želi dobre odnose sa Ruskom Federacijom i drugim prijateljima u svetu”, rekao je Vučić.

Iako bi mnogi pomislili da bih rekao da su najteži pritisci bili kada su bili protesti, kada su neki obmanjivali narod da su izbori pokradeni, rekao bih da nisu, jer mi je savest bila potpuno čista i znao sam da lažu, znali su to i oni sami, napomenuo je on.

Izvesno je, ističe Vučić, da su najteži pritisci bili pre, tokom i posle potpisivanja Briselskog sporazuma. “Bilo je teško. Mislim da smo postigli dobre stvari za naš narod, ali i za mir i stabilnost u regionu”.

“Ako to smem da kažem, mi u poslednje četiri i po godine nismo imali Srba poginulih u etničkim sukobima. Da li je dobro stanje, nije, teško je i dalje je loše, ali je to veliki, veliki rezultat. Srba danas na Kosovu, nije manje nego što ih je bilo pre četiri i po godine. To je važna stvar, koju smo postigli. Bilo je mnogo čudnih večeri i dana i seće se toga i Aleksandar, ali smo imali dovoljno snage da najteže stvari izdržimo i donosili smo dobre stvari za Srbiju”, naveo je Vučić.

Nezavisnost je naš interes, i Rusiji je to važno

Vučić je izjavio da je naš interes, a Rusiji je zaista važno, da Srbija bude vojno neutralna i da ima samostalnost i nezavisnost u odlučivanju.

“Želimo dobre i čvrste odnose u budućnosti, i to ne tradicionalne, istorijske i kulturne veze, kako bi to neko želeo da ograniči, već dobre političke i ekonomske odnose sa Ruskom Federacijom. Ne zaboravite, jedna stvar će ući u istoriju, a to je odluka od 8. jula 2016. Zahvaljujući predsedniku Putinu, Lavrovu i Čurkinu, Srbi nisu, jedini, uz jedno afričko pleme, proglašeni za genocidni narod”, rekao je Vučić, koji je nedavno boravio u poseti Moskvi.

Prepričavajući sastanak sa ruskim predsednikom, Vučić je u intervjuu za novogodišnji trobroj “Večernjih novosti” naveo da je Vladimiru Putinu rekao da Srbija neće uvesti sankcije Rusiji dokle god stranka koju vodi kontroliše većinu u Vladi.

“To sam rekao u Vašingtonu i na mnogo mesta. Ne mislim da se dodvoravam bilo kome, mislim samo o interesima našeg naroda. Nisam siguran da su u Rusiji svi oduševljeni time kada govorim da je Srbija na evropskom putu, ali moram da kažem da mi predsednik Putin ništa nije prigovorio po tom pitanju”, kazao je Vučić.

On napominje da je pred Putinom i na konferenciji za novinare rekao da se Srbija nalazi na evropskom putu.

“Jasno i glasno. A lideri mnogih malih država iz EU nikad i ne pomenu Uniju kada odu kod Putina. Mislim da je u tome snaga srpske politike – da govorite istinu i branite svoje pozicije na isti način i u Moskvi, Berlinu, Briselu ili u Vašingtonu”, poručuje Vučić.

Navodi da mu nije bio prvi put da je sa Putinom razgovarao u četiri oka, bez prevodioca.

“Još jednom smo imali takav susret i to u njegovoj kući. Moj ruski napreduje pošto ga dodatno učim, i njemu ne smeta ni da pogrešim. Razumeli smo se. I to je najvažnije”, ističe predsednik Srbije.

Upitan da li je banalna teza da se vojna neutralnost može očuvati samo ako dobijemo neko novo moćno naoružanje, Vučić odgovara da ne vidi da smo u ovom trenutku na bilo koji način ugroženi, ali da “nikada tu mogućnost ne smete da isključite”.

“Zato moramo da budemo i vojno snažniji. Ne zaboravite, naše vazduhoplovstvo konačno postoji. I to nije samo pitanje šest ‘migova 29’, već smo nabavili dva helikoptera Mi-17 i ugovorili devet ‘Erbasovih’ helikoptera za vojsku i policiju. Sad razmatramo nabavku još šest helikoptera iz Ruske Federacije”, kazao je Vučić.

Na pitanje šta se dešava sa isporukom sistema S-300, Vučić je odgovorio da će Srbija osnažiti svoju protivvazdušnu odbranu i da je to “sve što može da kaže”.

O tome da li je izgradnja “srpskog toka”, koji će možda biti naslonjen na “Turski tok”, deo energetskog paketa koji je ugovoren u Moskvi, Vučić kaže da se vodio razgovor o svim opcijama sa ruskim partnerima i sa premijerom Bugarske Bojkom Borisovom.

“On planira da napravi jedan evropski hab, gde bi se slio ‘Turski tok’, a u igri su još tri ili četiri opcije za dotok gasa. Sve to imamo u vidu i izgradnjom gasovoda kroz našu zemlju stvaramo šansu da ekonomski osnažimo Srbiju. Mogli bismo taj gas da dostavljamo i drugim zemljama u regionu. To je za nas od izuzetnog značaja, ali mnogo toga zavisi od Bugarske”, naveo je Vučić.

Vučić je poručio i da građani u 2018. godini mogu da očekuju dalji napredak i povećanje plata i penzija, ako budemo marljivo i vredno radili i ukoliko budemo uspeli da očuvamo mir i stabilnost.

Takođe, mogu da očekuju dalji ubrzani rast i modernizaciju naše zemlje.

“Radićemo predanije i snažnije na kapitalnim investicijama. Prosto, mislim da će biti toliko očigledan napredak Srbije i da će naš rast ići preko četiri odsto sledeće godine i to najviše zbog masovne stanogradnje za vojsku, policiju i BIA. To će biti jedna od najvećih stopa rasta u Evropi”, naglasio je predsednik Vučić.

Vučić je otkrio i šta se dogodilo sa plišanim psom kojeg je dobio na poklon od ruskog ambasadora Aleksandra Čepurina.

“Čepurin je u to plišano psetance spakovao i slatkiše, pa ću ga verovatno proslediti ćerki Milici pošto je reč o ličnom poklonu”, rekao je Vučić.

On je dodao da su svi njegovi saradnici dobili poklon i od američkog ambasadora Kajla Skata.

“Svi moji saradnici su dobili nešto od Skota za Novu godinu, verovatno sam i ja, ali nisam stigao da pogledam”, naveo je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da će za novogodišnje i božićne praznike biti u Beogradu.

“Nisam naročito zainteresovan za praznike. Božić i Vaskrs su mi veoma važni, a Svetog Nikolu sam ove godine slavio u Moskvi”, kazao je predsednik Srbije.

Nema boljeg žživotnog standarda bez mira i stabilnosti

Nema boljeg životnog standarda ako nema sigurnosti, bezbednosti i mira, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

“I ljudima to zvuči kao floskula, ali je mnogo važnije ocuvati mir, posebno u regionu u kojem se, kako to reče Emir Kusturica, pomno gaji ljubav prema mržnji”, rekao je Vučić u intervjuu za praznično izdanje “Večernjih novosti”.

Povodom tenzija u regionu, protestne note Hrvatske zbog izmišljene međunacionalne tuče u Sonti, tvrdnje Bakira Izetbegovića da vlast u Srbiji odlučuje da li će opet biti rata i pitanje kome ne odgovara stabilnost i zašto se stalno otvaraju stare rane, Vučić kaže da svaki put kada izgovori da Srbija ima više stranih direktnih investicija iz EU nego Hrvatska, i to petostruko više, uvek usledi novi napad na Srbiju.

“Bakir Izetbegović je u izbornoj kampanji, tako da ne bih o tome da govorim. Od mene nikada niste čuli da ćemo da ratujemo. Ne govorim to jer znam da nema boljeg životnog standarda ako nema sigurnosti, bezbednosti i mira”, rekao je Vučić.

Na pitanje jesu li presude Haškog tribunala i njegova pristrasnost najjace pogonsko gorivo za nove sukobe, Vučić je naveo da će oni reći da nije njihov posao ni bio da bilo koga mire.

“I to je jedina stvar u kojoj su u pravu. Ipak, rezultat svega što su radili u prethodnih 25 godina je da u regionu nemate manje mržnje nego što ste imali 1995. Naprotiv” kaže Vučić.

Upitan šta oseća, ljudski, prema generalu Ratku Mladiću i njegovoj drami, Vučić je rekao da je išao u Sheveningen mnogo puta kod predsednika SRS.

“To nije neko naročito lepo mesto. Ali šta god sada da kažem to bi moglo da bude iskorišćeno protiv naše zemlje. Mi Srbi, za razliku od ostalih, poštujemo tuđe žtve. I to iskreno radimo. Zbog toga će nam biti lakše i bićemo zdraviji”, naveo je Vučić.

Odgovarajući na pitanje da li je ideju o “Dejtonu 2” razumeo kao probni balon za demontažu Republike Srpske, Vučić je rekao da će Srbija prihvatiti sve što se dogovore tri naroda u BiH.

“Hajdemo da se najpre poštuje ‘Dejton 1’. Kada se ne bi urušavao taj prvi osnovni sporazum, siguran sam da bi bilo manje problema”, smatra Vučić.


Predsednik Vučić je rekao da će se Srbija u 2018. boriti za nova radna mesta, smanjivati nezaposlenost i to se podrazumeva, izjavio je danas predsednik Republike Aleksandar Vučić. “Samo se plašim da ćemo morati da uvozimo radnike iz nekih drugih zemalja, ali da dođe i to vreme, pa ćemo tu brigu da brinemo”, rekao je Vučić za Radio Beograd 1.

Kako je istakao, Srbija će u 2018. čuvati svoju nezavisnost, nastaviće svoje reforme na evropskom putu, sačuvaće mir i stabilnost i ekonomski će da napredovati.

“Dakle, Srbija će umeti da očuva svoje javne finansije, ubrzano će da napreduje i mislim da je to nešto što je najbolje, najvažnije i dobra vest za građane”, rekao je predsednik.

Mlade naučnike, naveo je Vučić, Srbija neće lako sačuvati, ali će se “boriti da ih proizvede sve više, a onda i da ih čuva”.

Izvor: Tanjug

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.