Institutu za onkologiju Vojvodine počinje zračenje pacijenata najnovijom tehnologijom

0
Bolnica VITA Novi Sad

Pokrajinski sekretar za zdravstvo doc. dr Zoran Gojković posetio je danas objekat Kamenica 2 u Sremskoj Kamenici, gde se upoznao sa trenutnom situacijom vezanom za obavljanje najnovije tehnologije naprednim tehnikama zračenja pacijenata obolelih od malignih bolesti.

“Danas zvanično na Institutu za onkologiju Vojvodine počinje zračenje pacijenata najnovijom tehnologijom, naprednim tehnikama zračenja. Time ovaj Institut, koji godišnje leči preko 3000 pacijenata zračnom terapijom od najtežih malignih bolesti, postaje najreferentniji centar u Republici Srbiji. Za nepunih devet meseci od kako je završen i pušten u rad objekat Kamenica 2, tim mladih i stručnih ljudi, radiologa sa Instituta za onkologiju Vojvodine, uspeo je da savlada, uz pomoć najeminentnijih stručnjaka, napredne tehnike zračenja, kojim se značajno poboljšava kvalitet zračenje pacijenata”, izjavio je doc.dr Gojković.

Pokrajinski sekretar je ovom prilikom istakao da se naprednim tehnikama zračenja rešava i jedan od najvećih problema u Vojvodini, a to je problem smrtnosti od malignih i teških bolesti.

“Napredne tehnike zračenja omogućavaju da delujemo na sam tumor daleko većom dozom zračenja uz maksimalnu poštedu okolnih zdravih tkiva, čime poboljšavamo rezultate zračenje naših pacijenata. Do sada smo naprednim tehnikama ozračili osam pacijenata i očekujemo da će tim stručnjaka sa Klinike za radio terapiju Instituta za onkologiju Vojvodine, ove godine, ozračiti oko 100 pacijenata. Pored toga u Institutu se 80 odsto pacijenata zrači konformalnom 3D tehnikom i po tome smo na prvom mestu u Srbiji”, izjavio je prof. dr Zoran Radovanović, v.d. direktora Instituta za onkologiju Vojvodine.

Događaju je prisustvovao i kolegijum Instituta za onkologiju Vojvodine.

Izvor: Vlada Vojvodine