Inkluzija Roma u vrhu prioriteta Vlade

0
Foto: ljudskaprava.gov.rs

Direktor Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije Suzana Paunović sastala se danas sa predstavnicima ekspertske misije Evropske komisije kako bi razmenili informacije o preduzetim merama za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u našoj zemlji.

Paunović je tom prilikom istakla da je pitanje inkluzije Roma u vrhu prioriteta Vlade Srbije, i naglasila da naša zemlja ima dobar zakonodavni i strateški okvir u toj oblasti.

Ona je istakla da Srbija ispunjava obaveze u okviru pregovaračkog procesa za pristupanje EU, ali i one koje je preuzela u vezi sa sprovođenjem operativnih zaključaka dogovorenih na seminarima sa Evropskom komisijom, počevši od 2011. godine.

Takođe, naš cilj je, kako je navela, da zajednički omogućimo građanima Srbije romske nacionalnosti da lakše i efikasnije ostvaruju svoja prava, koja su im garantovana zakonima, strategijama i međunarodnim dokumentima.

Paunović je, podsetivši na to da je prethodni period obeležilo jačanje institucionalnih kapaciteta na nivou Vlade, ali i lokalnih samouprava, objasnila da se uspostavljanjem Koordinacionog tela za inkluziju Roma ne samo usaglašavaju politike u toj sferi, već se na operativnom nivou prati njihovo sprovođenje u praksi.

Usvajanjem nove Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji do 2025. godine, kako je naglasila, Vlada Srbije je pokazala jasnu opredeljenost da se pitanjima inkluzije Roma bavi na sveobuhvatan način.

Ona je navela da nova strategija i prateći akcioni plan prepoznaju lokalnu samoupravu kao ključnog nosioca, dodavši da je namera države da u narednom periodu, u saradnji sa SKGO i Nacionalnim savetom romske nacionalne manjine, veću pažnju usmeri na jačanje kapaciteta lokalnih samouprava za sprovođenje mera i opredeljivanje sredstava za inkluziju Roma u lokalnoj zajednici.

Predstavnici ekspertske misije EK zaduženi za temu socijalnog uključivanja Roma i Romkinja u Republici Srbiji Jan Balaz i Konstantinos Niafas interesovali su se posebno za praćenje Akcionog plana za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Srbiji.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva i Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Izvor: Vlada Srbije

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.