Igor Mirović primio predsednicu Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope

0

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović susreo se danas sa predsednicom Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope Gudrun Mosler-Tornstrom i sekretarom Kongresa Andreasom Kiferom.

U razgovoru je iskazan interes da se intenzivira sadanja Kongresa i AP Vojvodine, koja je prepoznata kao lider u više značajnih oblasti, među kojima se ističu zaštita prava nacionalnih manjina i rodna ravnopravnost.

Mirović je istakao da Republika Srbija i pokrajina Vojvodina imaju višegodišnju i dobru saradnju sa Savetom Evrope, te da kroz dijalog i razmenu iskustava ta saradnja može dodatno da se unapredi.

Predsednik Pokrajinske vlade upoznao je goste sa karakteristikama pokrajine Vojvodine i predstavio mehanizme i aktivnosti pokrajinske administracije usmerene na očuvanje demokratskih i evropskih vrednosti u Vojvodini.

U razgovoru je posebno istaknuto da Vojvodina u najvećem mogućem obimu, u zakonodavnim okvirima, i uz poštovanje evropskih vrednosti, brine o zaštiti prava 28 nacionalnih zajednica, koje, uz većinski srpski narod, žive u našoj pokrajini. To se ogleda kroz podršku pokrajinske i lokalnih administracija u radu nacionalnih saveta, zavoda za kulturu i drugih institucija i ustanova manjinskih zajednica koje brinu o provođenju kulturne politike manjina, o informisanju, obrazovanju i službenoj upotrebi jezika i pisama.

Predsednik Mirović je predstavio i instituciju pokrajinskog zaštitnika građana, kao i činjenicu da u Vojvodini postoje i na lokalnom nivou, što je, kako je u razgovoru istaknuto, dobar model koji bi trebalo da se proširi i na druge regione.

Gudrun Mosler-Tornstrom je kazala da AP Vojvodina ima odličnu reputaciju u Evropskoj uniji i pohvalila napore pokrajinske administracije na očuvanju multijezičnosti i multikulturalnosti. Ona je naglasila da rezultat Vojvodine u toj oblasti nije samo „slovo na papiru“, već su rezultati vidljivi u praksi, i pozvala predstavnike Vojvodine i Srbije da taj primer dobre prakse predstave i drugim evropskim regionima u oktobru na svečanosti povodom 25 godina od usvajanja Evropske povelje o regionalnim i manjinskim jezicima.

Mosler-Tornstrom se još zahvalila Srbiji na političkoj volji i aktivnom doprinosu u zajedničkom radu u evropskoj porodici, čak i u teškim vremenima za našu zemlju, i istakla aktivno da učešće AP Vojvodine u Skupštini evropskih regija.

Sastanku su prisustvovali pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić i Ivan Bošnjak, državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Izvor: Brif.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.