Hrvatska krši Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju

0
Bolnica VITA Novi Sad

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić ocenio je danas da Hrvatska, uvođenjem vancarinskih barijera za srpske proizvode, drastično krši Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Ljajić je u izjavi za agenciju Tanjug, povodom uvođenja tih barijera od strane Hrvatske prilikom uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Srbije i drugih zemalja koje nisu članice EU, najavio da će se naša zemlja obratiti Evropskoj komisiji i tražiti da se preispita ta odluka.

Ovde je očigledno reč o drastičnom kršenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i EU od strane Hrvatske, i to u članu 36 stav 1, u kojem se kaže da “od dana stupanja sporazuma na snagu neće biti uvedene nove carine ili dažbine koje imaju isto dejstvo, niti će one koje se već primenjuju biti povećane“, objasnio je on.

Potpredsednik Vlade je istovremeno naveo i da se, što se tiče reakcije Srbije na ovu odluku Hrvatske, neke od mera koje su vezane za pojačan fitosanitarni nadzor već sprovode.

Ljajić je potvrdio da će biti kontaktirane i zemlje regiona, pre svega Makedonija i BiH, koje su takođe pogođene ovom hrvatskom merom, u cilju zajedničkog nastupa pred Evropskom komisijom radi zaštite svojih ekonomskih interesa.

Odluka Hrvatske predstavlja i drastično kršenje pravila i principa Svetske trgovinske organizacije (STO), koja govore o tome da ne sme biti diskiriminacije između domaćih i uvezenih proizvoda u pogledu dažbina, ukazao je potpredsednik Vlade.

On je poručio da Srbija ne želi nikakav trgovinski sukob sa Hrvatskom, jer on nije u interesu ni jedne ni druge zemlje.

Najbolje bi bilo da ovo pitanje rešimo na bilateralnoj osnovi, ali ukoliko to ne bude bilo moguće, onda ostaje da problem internacionalizujemo i tražimo rešenja u okviru Evropske komisije, zaključio je Ljajić.

Čadež: Uputićemo zajednički dokument Hrvatskoj vladi

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je danas da Srbija zajedno sa Makedonijom, BiH i Crnom Gorom priprema dokument koji će poslati vladi Hrvatske, a kojim će je obavestiti o štetama koje izaziva odluka da se 22 puta povećaju takse na uvoz voća i povrća iz naše zemlje.

Čadež je za Tanjug istakao da će se PKS tim povodom obratiti Briselu i Evropskoj komisiji.

Izvor: vlada Srbije