Holokaust nikada ne sme da se zaboravi

0
Bolnica VITA Novi Sad

Neprekinuto sećanje na nevine žrtve nije samo naša obaveza prema prošlosti, već i odrednica za ispravno poimanje savremenosti , izjavio je danas zamenik pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama dr Nebojša Kuzmanović u Istorijskom arhivu grada Novog Sada.

Pozdravljajući učesnike međunarodnog projekta „Eskalacija u Holokaustu“ koji su se okupili u toj instituciji, on je dodao da Pokrajinski sekretarijat podržava sve poduhvate koji na pravi način osvetljavaju prošlost i obavezuju nas na nezaborav prema nevinim žrtvama.

„Jevrejski i srpski narod bili su žrtve mračnih ideologija nacizma i fašizma i prošli su kroz golgotu kolektivnog stradanja, deleći tragičnu sudbinu svih onih koje je `prokazala` jedna mračna ideologija“, naglasio je Kuzmanović.

Srpski narod je, prema njegovim rečima, u Drugom svetskom ratu „bio na strani dobra, na strani borbe za slobodu i na strani antifašizma, koji je temeljna ljudska i evropska vrednost“.

„Mi smo na to i danas ponosni i zato je naša dužnost da kroz ovakve projekte zajednički obnavljamo sećanje na tragične ratne događaje sa osnovnom porukom da se oni više nikada ne ponove“, podvukao je Kuzmanović.

„Eskalacija u Holokaustu“ je partnerski projekat Istorijskog arhiva Beograda, Centra za istraživanje i edukaciju o Holokaustu iz Beograda, nevladine organizacije „Teraforming“ iz Stokholma, Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i Instituta za proučavanje rata, Holokausta i genocida iz Amsterdama.

Učesnike današnjeg skupa pozdravili su i član gradskog veća Grada Novog Sada zadužen za kulturu Dalibor Rožić, direktor novosadskog Istorijskog arhiva Petar Đurđev i direktor Istorijskog arhiva Beograda Dragan Gačić.

Izvor: Brif.rs