Gradonačelniku Milošu Vučeviću sve jača podrška građana

0

Raste zadovoljstvo građana radom gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića i njegove gradske uprave. Po istraživanju koje je sprovela agencija „Ninamedija”,anketirajući 1.203 građana različitog pola, starosti i školske spreme između aprila 2015. i januara 2017. godine, prosečna ocena po skali od jedan do pet za gradonačelnika je porasla s 2,75 na 3,41, a za gradsku upravu s 2,55 na 3,05.

Za prvog čoveka grada takav stav je izrazilo 27,9 odsto građana, dok 26,4 odsto smatra da gradonačelnik za svoj rad zaslužuje četvorku, a 19,5 odsto bi ga nagradilo najvišom ocenom – peticom. Najnižu ocenu bi dalo 9,5 odsto ispitanika, a dvojku 8,9 odsto. Grafikon s rezultatima anketiranja po mesecima pokazuje tendenciju blagog porasta prosečnih ocena, s veoma malim oscilacijama u pojedinim mesecima, ali svaka prosečna ocena za gradonačelnika je iznad 2,75, ostvarena na početku merenja u aprilu 2015. Tako je već sledećeg meseca prosečna ocena porasla na 2,99, a u avgustu na 3,00. Neznatni pad je nastupio u septembru, kada su građani rad gradonačelnika ocenili prosečnom ocenom od 2,98. Od oktobra 2015. godine, međutim, prosečna ocena više ne pada ispod trojke i pokazuje tendenciju rasta.

Posmatrajući po polu, žene daju veće prosečne ocene od muškaraca. Tako dok muškarci daju prosečnu ocenu 3,14, žene smatraju da ta ocena treba da bude 3,68. Mladi iz grupe ispitanika koji imaju između 18 i 29 godina rad gradonačelnika ocenjuju prosečnom ocenom 3,35, dok su ispitanici starosti između 30 i 44 godina najstoži: oni ocenjuju rad prvog čoveka grada porsečnom ocenom 2,99. Najvišu prosečnu ocenu od 3,93 daju građani stariji od 60 godina, dok generacija ispitanika starosti između 45 i 49 godina ocenjuju rad gradonačelnika zaslužuje prosečnu ocenu 3,38. Što se tiče nivoa obrazovanja ispitanika, prosečna ocena je iznad trojke: osobe s osnovnom školom daju 3,74, sa srednjom školom 3,29, a one s višom školom i fakultetom 3,15. Nema velike oscilacije ni u odnosu na mesto stanovanja. Gradsko stanovništvo ocenjuje rad gradonačelnika s 3,39, a vangradsko s 3,47.

Zadovoljstvo građana radom gradske uprave na skali od jedan do pet u najvećem broju slučajeva (36,8) beleži ocenu tri. Ocenu četiri daje 21,5 odsto ispitanika, dvojku 12,4 odsto, dok jedinicu daje 10,3 odsto. Nešto više prosečne ocene daju žene, najstariji, ali i najmlađi ispitanici sa završenom osnovnom školom iz vangradskih sredina. U slučaju gradske uprave prosečna ocena takođe raste u kontinuitetu, ali trojku kao prosečnu ocenu beleži tek od oktobra 2016. godine, kada je s 2,55 na početku merenja porasla na 3,02. Ona se ne menja ni u narednom mesecu, dok u januaru ove godine beleži neznatan porast na 3,06.

Muškarci ocenjuju rad gradske uprave prosečnom ocenom 2,93, a žene s 3,20. Ispitanici stari između 18 i 29 godina smatraju da gradska uprava za svoj rad zaslužuje prosečnu ocenu 3,24, osobe stare između 30 i 44 godine daju ocenu 2,77, ispitanici iz starosne grupe između 45 i 59 godina 2,98, dok oni koji su stariji od 60 godina smatraju da rad gradske uprave zaslužuje prosečnu ocenu 3,34. Prosečna ocena ispitanika koji imaju završenu osnovnu školu je 3,26, osobe sa završenom srednjom školom daju ocenu 3,01, dok ispitanici sa završenom višom školom i fakultetom rad gradske uprave ocenjuju prosečnom ocenom 2,90. Gradsko stanovništvo ocenjuje prosečnom ocenom 3,04, a vangradsko 3,15.

Agencija „Ninamedija” postavila je i pitanje i o kvalitetu života u Novom Sadu. Na pitanje „Da li se, po vašem mišljenju, u poslednja tri meseca situacija u Novom Sadu kreće nabolje, na lošije ili nema promene?”, 51 odsto Novosađana je odgovorilo da je situacija ostala nepromenjena, 15 odsto ispitanika je mišljenja da se pogoršala, dok 34 odsto uočava promene nabolje. Takve promene uočavaju uglavnom žene, ispitanici stariji od 60 godine, dok s porastom stepena obrazovanja opada broj ispitanika koji su mišljenja da je situacija u Novom Sadu u poslednja tri meseca bolja.

Nezaposlenost najveći problem

Kada je reč o kvalitetu života, odnosno najvećim problemima u gradu, ispitanici na prvom mestu navode nezaposlenost, na drugom kriminal i korupciju, a na trećem mestu parking. Nehigijenu i komunalno uređenje grada kao gorući problem prepoznaje svaki deseti Novosađanin, gužve u saobraćaju, lošu infrastrukturu ulica i glavnih saobraćajnica navodi 9,9 odsto ispitanika, a visoke cene 5,5 odsto. Ostali odgovori javljaju se s učestalošću manjom od četiri odsto.

Izvor: Dnevnik

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.