Gradonačelnik i ministar Dorđević u poseti preduzeću “DES”: Podstaći zapošljavanje osoba sa invaliditetom

0

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno je sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoranom Đorđevićem obišao preduzeće ”DES” d.o.o. Novi Sad, firmu za profesionalnu rehabilitaciju, osposobljavanje za rad i zapošljavanje osoba sa invaliditetom i lica oštećenog sluha, sa statusom preduzeća od posebnog društvenog interesa.

“Nakon obilaska pogona ovog preduzeća osećanja su izmešana. S jedne strane, vidimo da u opremu nije dugo ulagano i to nas ne raduje, a s druge strane imate osećaj zadovoljstva kada vidite ljude kako imaju posla, kako se trude i rade. Upravo su radnici ti koji su preživeli sve teške periode, kada je u našoj državi dosta toga nestalo i ugašeno, i radili su godinama u nimalo jednostavnim uslovima, tako da je uspeh preduzeća zapravo uspeh zaposlenih u ”DES”-u. Grad Novi Sad je doneo odluku, uz konsultacije sa resornim ministarstvom, da konvertuje potraživanja Grada u kapital novosadskog ”DES”-a kao podsticaj toj firmi da nastavi da radi. To je važno jer taj tip preduzeća nije vezan samo za ekonomski kontekst, nego i za socijalno odgovorno angažovanje svih građana. Jedan od vidova konkretne podrške je npr. angažovanje ”DES”-a od strane državnih i privatnih privrednih subjekata za usluge koje može da im pruži. Upravo je današnja poseta svojevrsni poziv da svi koji imaju mogućnosti, a u okviru zakonskih rešenja, posebno onih vezanih za rezervisane javne nabavke, angažuju ”DES”. Tržište je neumoljivo, ali ako država, pokrajina i grad stanu zajedno i kažu da je jedinstvena politička odluka da ova vrsta preduzeća mora imati podršku, onda je to garancija da će oni uspeti i izdražti. Mi ćemo se truditi da damo preporuku da se za sve ono što Grad naručuje putem javnih i javno-komunalnih preduzeća, a što može ”DES” da proizvede, upravo to preduzeće angažuje” rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević rekao je da je evidentno da država subvencioniše i pomaže rad tog preduzeća i da je cilj da se podstakne na zapošljavanje što više osoba sa invaliditetom.

“Ova firma dobro radi i pokazuje znake poboljšanja, a nekada je bila u vrlo lošem stanju. Verujem da će vrlo brzo biti potpuno stabilna i zato im želim što više posla. Pokušaćemo da animiramo i neka druga ministarstva da im dodele poslove” rekao je ministar Đorđević.

Direktor novosadskog ”DES”-a Branislav Kostadinović istakao je da je to jedno od najvećih i najstarijih preduzeća u Republici Srbiji, a da je od 190 zaposlenih čak 113 osoba sa nekom vrstom invaliditeta.

“Bez pomoći države i grada teško da bi preduzeće opstalo na tržištu, zbog limitirajućih faktora s obzirom na nižu produktivnost uzrokovanu činjenicom da su 60% radne snage lica sa invaliditetom” rekao je Kostadinović i zahvalio se ministru i gradonačelnku na podršci.

Izvor: Brif.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.