Grad Novi Sad u šestoj fazi „Evropske mreže zdravih gradova“

0
Bolnica VITA Novi Sad

Član Gradskog veća za zdravstvo prof. dr Zoltan Horvat prisustvovao je promociji publikacije „Zdravstveni profil Grada Novog Sada i Okvir gradskog plana za zdravlje“ koju organizuje Institut za javno zdravlje Vojvodine, a povodom obeležavanja 20. maja, Dana zdravih gradova. Publikacija je nastala u okviru projekta „Novi Sad – zdrav grad“ koji sprovodi Institut za javno zdravlje Vojvodine u saradnji sa Gradskom upravom za zdravstvo Grada Novog Sada.

Tom prilikom prof. dr Zoltan Horvat je naglasio da je Novi Sad jedini grad u Srbiji koji je član „Evropske mreže zdravih gradova“.

– Mi se nalazimo u šestoj fazi „Evropske mreže zdravih gradova“. Prema broju stanovnika tu bi mogao da se nađe još jedan grad iz Srbije, ali za sada je Novi Sad jedini koji ima sve serfikate Evrope za tako nešto. Publikacija koja se danas promoviše ima poseban značaj, jer ukazuje na sve elemente životne sredine koji su bitni kako bi čovek mogao kvalitetno da živi, u zdravoj sredini, i da se pravilno razvija. Te stvari se stalno moraju unapređivati i pratiti.“ rekao je prof. dr Zoltan Horvat.

Nakon promocije usledila je edukacija pod nazivom „Kako da grad postane zdrav grad? Principi i metodologija Evropske mreže zdravih gradova“ na kojoj su zdravstvenim radnicima predstavljeni pojedini aspekti od značaja za zdrav grad kao što su životna sredina, urbano planiranje, mentalno zdravlje i participacija lokalne zajednice. Kao prateći program prikazani su likovni i literarni radovi dece i mladih nastali u okviru konkursa „Novi Sad po mojoj meri“, kao i fotografije građana na temu „Ono što doprinosi i ono što umanjuje kvalitet života u Novom Sadu“.

Izvor: Grad Novi Sad