Galerija Matice srpske bogatija za vrednu zbirku umetničkih dela

0

U prisustvu predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić, predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića, ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića, gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića i drugih zvanica, danas su u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu, upravnica Galerije Tijana Palkvoljević Bugarski i generalni direktor kompanije „Tarket“ Miroslav Okuka i zvanično potpisali akt kojim ova kompanija poklanja vrednu umetničku zbirku Galeriji Matice srpske.

„Tarket“ je donirao kolekciju od 83 umetnička dela koja se sastoji od zbirke ikona, zbirke 29 slika, crteža i skulptura poznatih umetnika iz 20. veka, poput Nadežde Petrović, Zore Petrović, Rista Stijovića, Petra Omčikusa i drugih, i zbirke od 35 slika Petra Lubarde.

1

Ova umetnička dela, čija vrednost je procenjena na više od 54 miliona dinara, proglašena su za kulturno dobro Republike Srbije i tako je omogućeno je da deo kulturnog nasleđa jedne privredne kompanije postane državno vlasništvo i od privatnog postane javno dobro svih građana Srbije.

Izrazivši zahvalnost Vladi Srbije, Ministarstvu kulture, kompaniji „Tarket“ i Galeriji Matice srpske, čiji stručnjaci su celu zbirku restaurirali, predsednik Mirović je naglasio da će se današnji dan pamtiti, kako godine budu dolazile, upravo po tome što smo uspeli zajednički u nameri da sakupimo, sačuvamo i obnovimo jednu veliku kolekciju i najavio saradnju i na drugim važnim kulturnim i istorijskim projektima.

„Radićemo na obnovi rodne kuće Đorđa Natoševića u inđijskoj opštini, a završili smo obnovu rodne kuće Borislava Mihajlovića Mihiza u Irigu. Imamo zajednički projekat u Sentandreji u Mađarskoj, u staroj preparandiji, gde će u budućnosti biti smešten srpski muzej. Nakon obnove objekta koji finansira mađarska Vlada, mi treba da pokažemo svoju sposobnost da sačuvamo i obnovimo naše vrednosti“, rekao je Mirović.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić posebno zahvalila Nikoli Pavičiću, koji je kao direktor prvo „Sintelona“ a od 2002. godine „Tarketa“, sačuvao i pomogao da se ova vredna zbirka umetničkih dela pokloni Galeriji Matice srpske i naglasila da je to izuzetno važno za Srbiju, posebno u ljudskom smislu, jer primera donatorstva i zadužbinarstva nedostaje da bi društvo bilo drugačije. Najmanje što je mogla Vlade Srbije, kako je rekla, jeste da izdvoji 11,64 miliona dinara iz budzeta za plaćanje poreza na dodatu vrednost za donaciju umetnički dela. Prema njenim rečima, nema održivog razvoja Republike Srbije bez ovakvog fokusa na kulturu.

3

Ministar Vladan Vukosavljević je izjavio da predložena strategija razvoja kulture Republike Srbije predviđa poreske olakšice koje nedostaju da bi donatorstvo bilo vraćeno na glavnu scenu.

Posebno zadovoljstvo izrazila je upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski i zahvalila se „Tarketu“ i Vladi Srbije na podršci da Galerija bude bogatija za vrednu zbirku, u godini kada obeležava 170 godina trajanja.

Godinom osnivanja Galerije Matice srpske smatra se 1847. godina kada je u Budimpešti u okrilju Matice srpske osnovan Muzej, iz čije umetničke zbirke je proistekla Galerija Matice srpske.

Izvor: Brif.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.