Formiran trilateralni komitet Srbije, BiH i Saudijske Arabije

0
Bolnica VITA Novi Sad

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović sastali su se juče u Rijadu sa saudijskim princom Sultanom bin Salmanom bin Abdulazizom Al Saudom.

Ljajić i Šarović, koji predvode delegaciju Srbije i Bosne i Hercegovine u dvodnevnoj zajedničkoj poseti Saudijskoj Arabiji, razgovarali su takođe i sa resornim ministrima trgovine, poljoprivrede i građevinarstva te zemlje.

Na sastanaku sa ministrom trgovine i investicija Mahidom bin Abdulahom Al Kasabijem formiran je zajednički trilateralni komitet koji se bavi kreiranjem i praćenjem aktivnosti vezanih za povećanje trgovinske razmene i realizaciju saudijskih investicija u Srbiju i BiH.

Takođe, u razgovoru sa ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i životne sredine Abdurahmanom Abdulom Mosenom Al Fadilom dogovoreno je održavanje zajedničkog sajma u Rijadu, na kojem će biti predstavljeni poljoprivredni i prehrambeni proizvodi i potencijali Srbije i BiH.

Ministar građevinarstva i stanogradnje Madžed bin Abdulah Al Hogai pozvao je građevinske kompanije iz Srbije i Bosne i Hercegovine da učestvuju na tenderima u Saudijskoj Arabiji, budući da se očekuje izgradnja više od 1,5 miliona stambenih jedinica u toj zemlji u narednih sedam godina.

Osim toga, sa princom Sultanom bin Salmanom bin Abdulazizom Al Saudom, koji je i predsednik Državne komisije za turizam i kulturnu baštinu, usaglašena je poseta turoperatora iz Srbije i BiH, u aprilu ove godine, kada će biti predstavljena turistička ponuda dve zemlje za saudijsko tržište, navodi se u saopštenju Kabineta potpredsednika Vlade i ministra trgovine, turizma i telekomunikacija.

Izvor: Vlada Srbije