Ekshumirano 13 posmrtnih ostataka Srba stradalih u “Oluji”

0
Bolnica VITA Novi Sad

Na mesnom groblju u Šašu, opština Sunja, nadležni organi Republike Hrvatske, završili su proces ekshumacija posmrtnih ostataka žrtava srpske nacionalnosti koje su stradale u akciji hrvatske vojske i policije „Oluja”.

Proces ekshumacija na ovom groblju je trajao 2 radna dana i ukupno je ekshumirano 13 posmrtnih ostataka. Prema preliminarnim podacima 3 tela je ženskog pola, 9 tela muškog pola, a za 1 telo nije bilo moguće utvrditi pol. Od svih posmrtnih ostataka uzeti su uzorci radi identifikacije metodom DNK analize.
Svi ekshumirani posmrtni ostaci su transportovani u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu gde će se obaviti njihova identifikacija. U skladu sa potpisanim međudržavnim dokumentima sa Republikom Hrvatskom i na osnovu njih postignutih dogovora, sve vreme trajanja ekshumacija u svojstvu posmatrača prisustvovli su predstavnici Komisije za nestala lica.

Sprovođenjem ekshumacija na mesnom groblju u Šašu, nastavlja se proces ekshumacija grobnica iz regiona Banija u kojima su pokopane žrtave stradale u akciji hrvatske vojske i policije „Oluja” što je od posebnog značaja za porodice nestalih lica, koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih, stoji u saopštenju Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije

Izvor: Tanjug