Efikasnija lokalna administracija za uspešnije poslovanje

0
Foto: pks.rs
Marko Čadež, predsednik Komore i Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO, potpisali su Sporazum o saradnji dve asocijacije sa ciljem jačanja zajedničkih aktivnosti na unapređenju poslovnog ambijenta na lokalnom nivou  i pojednostavljivanja postupaka lokalnih administracija prema privredi.
Svrha regulatorne reforme na lokalnom nivou jeste da se privredi omogući što lakše poslovanje i da se kroz pojednostavljenje i standardizovanje administrativnih postupaka stvore uslovi za  uspešan biznis, izjavio je Marko Čadež, predsednik PKS.

„Lokalne administracije koje se tome posvete privuku mnogo više investicija i žive bolje, dok sa druge strane, one kojima to nije prioritet, nemaju dovoljno kompanija niti je firmama lako da opstanu u tim sredinama“, istakao je predsednik PKS.

Komora će, po rečima  Čadeža, posebnu pažnju posvetiti saradnji sa lokalnim samoupravama preko regionalnih privrednih komora, u kojima lokalne samouprave imaju pouzdanog partnera u identifikciji i  rešavanju problema poslovne zajednice.
PKS je aktivna u radnoj grupi za izradu jedinstvenog javnog registra procedura, što je veoma važno za privredu, podsetio je Čadež.

Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO rekao je da je identifikovano 198 administrativnih procedura u lokalnim samoupravama, od kojih se 50 odsto odnosi na građane, a 50 odsto na privredu i privrednike.

Staničić je podsetio i da od 1. juna stupa na snagu potpuna primena Zakona o opštem upravnom postupku, što znači da će sva dokumentacija koja postoji u službenim evidencijama, moći da se dobije jednim klikom preko e-Uprave.

„E-Uprava će omogućiti pristup dokumentaciji koja postoji u službenim evidencijama, i svi će, i privreda i građani, moći da preuzimaju te forme. Ubrzanje koje se dobija je nemerljivo“, ocenio je Staničić.

Jelena Mihajlović Tanasijević iz SKGO predstavila je rezultate mapiranja administrativnih postupaka i procedura.
Okrugli sto „Regulatorna reforma na lokalnom nivou kroz pojednostavljenje administrativnih postupaka prema građanima i privrede” održan je u PKS, a diskusija je organizovana kako bi se kroz dijalog i razmenu mišljenja unapredio kvalitet usluga, efikasnost lokalne administracije i smanjile barijere koje opterećuju privredu.
Izvor: pks.rs
Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.