Dve važne saobraćajnice za Banat i Vojvodinu

0
Bolnica VITA Novi Sad

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, i predsednik Vlade AP Vojvodine, Igor Mirović, potpisali su danas Protokol o saradnji na izradi planske i tehničke dokumentacije za projekte Novi Sad-Zrenjanin i Zrenjanin-Borča, saopšteno je u ovom Ministarstvu.

Protokol potpisan u okviru zajedničke sednice vlada Republike Srbije i AP Vojvodine, koja se održava danas u Beogradu, predstavlja prvi korak u izgradnji dve važne saobraćajnice za Banat i Vojvodinu, koje će omogućiti da Novi Sad, Beograd i Zrenjanin budu još bolje povezani.

Za prvu saobraćajnicu radiće se idejni projekat sa studijom opravdanosti za izgradnju još dve trake u postojećoj regulaciji državnog puta IB reda br. 12, na deonici Novi Sad-Zrenjanin. Za drugi projekat predviđena je izrada prostornog plana područja posebne namene i idejnog projekta sa studijom opravdanosti izgradnje državnog puta I B reda broj 13, za deonicu Zrenjanin-Borča.

Izrada planske i tehničke dokumentacije finansiraće se iz republičkog i pokrajinskog budžeta, u iznosu od po 50 odsto.

Potpisivanjem protokola realizovan je dogovor potpredsednice Vlade i pokrajinskog premijera iz februara o zajedničkoj pripremi tehničke dokumentacije za ove dve deonice, kako bi projekti Zrenjanin-Borča i Novi Sad-Zrenjanin bili spremni za realizaciju kad se završe aktuelni radovi na Koridoru 10 i Koridoru 11.

Ukupna vrednost infrastrukturnih projekata koji se realizuju u Vojvodini u 2017. i 2018. godini iznosi oko 1,2 milijarde evra, a radi bolje koordinacije republike i pokrajine u februaru 2017. formirana je zajednička Radna grupa za praćenje realizacije infrastrukturnih projekata na teritoriji AP Vojvodine.

Izvor: mgsi.gov.rs/

POSTAVI ODGOVOR