Đurić: Zaštitićemo imovinu kao u slučaju Trepče

0
Bolnica VITA Novi Sad

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručio je danas da će Vladi Srbije predložiti da na narednoj sednici poništi protivpravnu odluku prištinskih vlasti o prisvajanju imovine Srbije, kojom oni žele da legalizuju „otimačinu“.

Đurić je na konferenciji za novinare posle sastanka sa političkim predstavnicima Srba sa KiM podsetio da je vlada takvom odlukom uspešno zaštitila državne i nacionalne interese prilikom pokušaja Prištine da otme  Trepču.

Naveo je da je Priština odluku donela 1. marta, bez konsultacija sa predstavnicima Srba a da je, kaže, stidljivo objavljena pre dva dana na sajtu kosovske vlade.

On je rekao da očekuje jasnu reakciju međunarodne zajednice na tu, kako kaže, kriminalnu odluku sa istom žestinom kao što je reagovala na pokušaj donošenja odluke o formiranju takozvane vojske Kosova.

Poručio je da je reč o kolosalnoj pljački i otimačini na koju Srbija nikada neće pristati te da će Vlada i predstavnici Srba sa Kosova u toj borbi biti jedinstveni.

Đurić je naveo i da razume predstavnike Srba s Kosova koji kažu da  fizički neće dozvoliti uzurpaciju javnih preduzeća u pokrajini.

Kako je objavljeno na sajtu kosovske vlade, na osnovu odluke Vlade koju je potpisao Isa Mustafa sva nepokretna imovina registrovana na ime SFRJ, odnosno Republike Srbije i Autonomne Pokrajine Kosovo, registruje se na ime Republike Kosovo kao vlasnika imovine.

Izvor: RTV / Tanjug