Đurić: Beograd svakako neće odustati od dijaloga

0
Bolnica VITA Novi Sad

Proces dijaloga Beograda i Prištine nije ireverzibilan i Beograd svakako neće odustati od namere da u njemu učestvuje kao konstruktivni činilac u građenju regionalne stabilnosti, izjavio je danas direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Taj proces, međutim, ima smisla samo ukoliko postoji volja obe strane da nesuglasice rešavaju dijalogom i mirnim sredstvima, istakao je Đurić na Institutu za međunarodnu politiku i privredu u okviru ambasadorskog foruma, na kome je bilo reči o aktuelnom stanju u dijalogu Beograda i Prištine.

Đurić je rekao da smo proteklih sedmica i meseci svedoci otvorenih pretnji nasiljem ekstremnih grupa na KiM, sve učestalijih organizovanih napada na građane srpske nacionalnosti, pa čak i oživljavanja ambicija zatvaranjem fašističkog “projekta Velike Albanije”.

“Dijalog je danas evidentno u krizi zbog činjenice da na briselskom stolu nije ono čemu se Priština nadala, a to je priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti. Jednostrana blokada dijaloga od strane Prištine svedoči o tome da interes njihovih pregovarača nikada i nije bio normalizacija odnosa i demokratizacija društva”, rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima, to svakako nije plodotvorna atmosfera za dijalog, ali atmosfera koja upozorava koliko je dijalog važan i šta sve možemo da izgubimo ukoliko politički i drugi ekstremizmi ne budu ugašeni, pre nego što prouzrokuju nepopravljivu štetu.

Izvor: tanjug