Đukić Dejanović: Zakon definisan, radno vreme može biti varijabilno

0
Bolnica VITA Novi Sad

Poslodavci očekuju od države poreske olakšice i finansijsku stimulaciju za usklađivanje rada i roditeljstva zaposlenih, izjavila je danas ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović.

Ona je za RTS izjavila da je urađeno istraživanje o usklađenosti rada i roditeljstva i da je ono pokazalo da ta usklađenost nije na zavidnom nivou u Srbiji, ali da ni zaposleni ni poslodavci ne poznaju zakonske mogućnosti.

Zakonom je već definisano da radno vreme može biti varijabilno, da se može raditi od kuće, da postoji skraćeno radno vreme.

Dejanović kaže da su od poslodavaca dobili sugestije da bi država mogla da stimuliše poslodavce koji su odgovorni kroz poreske olakšice, finansijsku stimulaciju, ali i da im država obezbedi medijski prostor da bi mogli da plasiraju svoje proizvode i o njima govore široj javnosti.

„Imali smo sastanak u Privrednoj komori Srbije i dogovorili smo se da nam poslodavcu predlože modele stimulacije države za one koji će voditi računa i pomagati roditeljstvo“, naglasila je Dejanović.

Ministarka je dodala da je u završnoj fazi izrada Zakona o finansijskoj podršci porodicama i da se očekuje da se u Skupštini Srbije nađe do kraja godine.

Taj zakon će, kako kaže, pomagati porodice na jedan drugačiji način sa većom sumom novca, ali da novac neće biti jedina mera za stimulaciju porodica da imaju više dece.

Izvor: Tanjug/RTV

POSTAVI ODGOVOR