Đukić Dejanović: Postoji šansa da majke budu stimulisane da rađaju i treće dete

0

Prva mera za podsticanje rađanja trebalo bi da bude veća ekonomska sigurnost mladih ljudi, mogućnost većeg zapošljavanja, a u skladu s tim moraće da se menja i Zakon o radu, izjavila je Slavica Đukić Dejanović ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku.

Izmenjena Strategija za podsticanje rađanja trebalo da obezbedi da se tačno zna ko koji zadatak treba da izvrši, koliko se vremena planira za implementaciju i realizaciju i kada će se i sa kim raditi, rekla je Đukić Dejanović za Novi magazin.

Đukić Dejanović kaže i da je potrebno da država ispolji stepen odgovornosti pred građanima koliko je značajna nova Strategija, a ne da kao ona iz 2008. godine završi u fioci iako je bila dobar tekst, ali nije bila primenljiva.

Druga mera, prema njenim rečima, biće usklađivanje rada i roditeljstva (mogućnost izbora fleksibilnog radnog vremena, više socijalnog senzibiliteta poslodavaca), a sve to je moguće ako država stimuliše socijalno odgovorno poslovanje.

Ministarka očekuje da će implementacija mera koje se predlažu, pre svega, da krene u javnom sektoru.

“Ne mogu da očekujem od privatnika koji je uložio sopstvena sredstva da ispolji veliki stepen razumevanja, a da toga nema u subjektima koje država investira. Naravno, i finansijska podrška ženi nije jedini faktor; na osnovu popisa iz 2011. trećina žena u životnoj dobi od 30 do 33 godine koje nisu imale decu izjasnile su se da ih neće ni imati, a kao razlog navele su da nemaju poverenje u partnera, porodicu i državu”, rekla je i dodala da bi tim redosledom trebalo i rešavati probleme.

Ministarka, naime, smatra da bi u partnerskim odnosima nešto trebalo da se menja.

“Bez obzira koliko je žena obrazovana i moderna, ona je u Srbiji ostala stub porodice, na nju se oslanjaju roditelji, pa čak i komšije i rođaci, za razliku od muškarca koji očekuje da njega svi podržavaju i to će morati da se menja; u tim promenama žena treba da preuzme dominantnu ulogu”, kaže Đukić Dejanović.

Način da se ženi u Srbiji pomogne, Đukić Dejanović vidi, na primer, u tome da država organizuje autobus koji će prevoziti decu u škole, a da ona to vreme može da posveti sebi, da bude rasterećenija i da joj to olakša odluku da rodi još jedno dete.

Govoreći o rađanju, odnosno prekidu trudnoće, ministarka ističe da je suština da je neotuđivo pravo žene da o tome odlučuje i da niko nema pravo da se ljuti.

Na pitanje da li će se nekim zakonom regulisati to da majke za treće dete dobiju penziju, Đukić Dejanović je rekla da je očigledno da će biti bolje nego do sada, da se već kalkuliše sa sto hiljada dinara za prvo dete i da veruje da od 1. jula 2018. postoje šanse da majke budu stimulisane da rađaju i treće dete.

“Sve što bude moglo da se da majkama, da budu stimulisane, daće se, uz napomenu da finansijska stimulacija nije jedina niti je najbitnija. Jer, da jeste ne bi skandinavske zemlje imale isti demografski problem kao i mi,” rekla je Đukić Dejanović.

U našoj kulturi, u skladu sa zakonodavnim rešenjima, žena je ta koja odlučuje o roditeljstvu. Građanske slobode napreduju, a kad ćemo biti kao društvo spremni na rođenje i odrastanje deteta u nekonvencionalnoj atmosferi, treba ocenjivati i sa stručnog i sa etičkog stanovišta, zaključuje ministarka.

Izvor: Tanjug

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.