„Duh mladosti” u Novoj Varoši

0
Foto: mpn.gov.rs

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Mladen Šarčević rekao je juče na otvaranju karavana obrazovanja ”Duh mladosti” u Novoj Varoši da će krajem ovog meseca biti usvojen Zakon o dualnom obrazovanju koji predviđa učenje kroz rad u realnom okruženju.

Šarčević je istakao da je cilj dualnog obrazovanja da se omladina školuje za poznatog poslodavca i odmah nakon srednje škole zaposli i ukazao da je zbog potrebe da se omladina vrati procesima rada uvedeno mnogo novina, poput učenja o preduzetništvu.

Karavan je početak nove saradnje Ministarstva i studenata koji se pokazao kao odlična ideja, rekao je ministar i dodao da 58 gradova čeka da bude deo ove manifestacije.

On je naglasio da tim koji realizuje karavan intenzivno radi i na uvođenju Nacionalnog modela studentske prakse, još jedan od primera dobre saradnje obrazovnih ustanova i privrede.

Govoreći o Nacionalnom modelu dualnog i preduzetničkog obrazovanja pomoćnik ministra prosvete za strateško planiranje Gabrijela Grujić istakla je da je suština da decu naučimo veštini upravljanja znanjem.

Uvezivanje teorijskih znanja sa praktičnim na učenju kroz rad u kompanijama upravo je jedan od načina da mlade osvestimo da njihovo znanje zaista vredi, rekla je Grujić.

Ona je poručila mladima u Novoj Varoši da imaju šansu da naredne školske godine upišu profile iz oblasti proizvodnje i prerade hrane i ugostiteljstva i turizma, jer je to najvažnije za taj region.

Direktor Sektora za edukaciju Privredne komore Srbije Mirjana Kovačević je istakla da je za uspeh dualnog obrazovanja važna zaiteresovanost mladih za proizvodna zanimanja, spremnost privrednika da omoguće učenje u realnom radnom okruženju kao i škola da svoju ulogu podele sa privredom.

Svoja iskustva u pripremi za obrazovanje po dualnom modelu sa prisutnima su podelili i predstavnici privrede, a pre svega Suanita Čelebić iz kompanije Trendteks iz Prijepolja.

Smatramo da privrednici iz Prijepolja i Nove Varoši kroz dualni sistem obrazovanja možemo doći da školovanih i obučenih kadrova koji su nama potrebni, a njima omogućiti da odmah nakon završetka srednje škole dođu do zaposlenja, rekla je Čelebić.

U ime organizacije „Spirit of Youth“ obratio se predsednik borda direktora Miloš Obradović.

Veliko mi je zadovoljstvo da vas pozdravim u ime 200 ljudi koji realizuju ovaj karavan. Nova Varoš je 23. grad, u narednih nekoliko meseci posetićemo još 13 gradova, a sledeće godine karavan će krenuti u aprilu i trajaće do novembra, najavio je Obradović.

Otvaranju manifestacije prisustvovali su državni sekretar Ministarstva prosvete Ana Langović-Milićević i predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević.

U okviru karavana održana je i panel diskusija na temu dualnog i preduzetničkog obrazovanja na kojoj su učestvovali ministar Mladen Šarčević, pomoćnik ministra Gabrijela Grujić, direktor Sektora za edukaciju Mirjana Kovačević i predstavnici lokalne samouprave i srednjih škola.

Najmlađi su imali priliku da se oprobaju u basketu 3 na 3, kvizu znanja, kao i da učestvuju u akciji „Zgib zona“, u kojoj grad koji uradi najviše zgibova osvaja renoviranje dečijeg parka ili sportskog igrališta po želji, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Izvor: mpn.gov.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.