Država formira konzorcijum domaćih građevinskih kompanija

0
Bolnica VITA Novi Sad
Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa predstavnicima „Energoprojekta“ o aktuelnim projektima i predstojećem formiranju konzorcijuma građevinskih kompanija, iza kojeg bi stajala država.

Mihajlović je objasnila da je namera podizanje građevinske operative, odnosno formiranje jedne kompanije ili konzorcijuma iza kojeg će biti država, a s kojim možemo da budemo operativni i spremni da učestvujemo u projektima, i to ne samo u Srbiji, već i van nje.

Ona je, uoči sastanka s većinskim vlasnikom i predsednikom Nadzornog odbora „Energoprojekta“ Dobroslavom Bojovićem, navela i da je cilj takvog budućeg organizovanja da naše kompanije postanu glavni izvođači na velikim infrastrukturnim projektima u zemlji i inostranstvu.

To je ideja od koje sad krećemo i o kojoj ćemo razgovarati, navela je Mihajlović i napomenula da je „Energoprojekt“ najveća i najbitnija građevinska kompanija u Srbiji.

Verujem da ćemo Koridor 11, projekte na železnici i sve drugo na čemu trenutno radi „Energoprojekt“, završiti na najbolji način. Cilj je da imamo jednu jaku grupu kompanija koja može biti organizovana na razne načine u skladu sa zakonom, a mogla bi da nastupa i vodi projekte na našoj teritoriji, ali i izvan nje, objasnila je ona.

Prema njenim rečima, danas su naše kompanije uglavnom podizvođači, što je i „Energoprojekt“ na Koridoru 11, pri čemu je u tom smislu interes države da osposobi ne samo tu, nego i druge domaće kompanije kako bi mogle da budu i glavni izvođači.

Mihajlović je takođe prenela da će s predstavnicima „Energoprojekta“ razgovarati o projektima u železničkoj i drumskoj infrastrukturi koji su od strateškog značaja.

Izvor: Vlada Srbije

POSTAVI ODGOVOR