Društvo u Srbiji je sazrelo i poštuje različitost

0
Bolnica VITA Novi Sad

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić ukazala je u autorskom tekstu za list „Nedeljnik“ na napredak koji je Srbija postigla na polju unapređenja ljudskih prava, naglasivši da je naša zemlja pokazala da se ne odriče različitosti i da na manjine ne gleda sa nipodaštavanjem.

Brnabić je u tom tekstu, u kojem govori o napretku Srbije na polju unapređenja ljudskih prava, podsetila na to da su na Paradi ponosa, osim nje, učestvovala i dva ministra i gradonačelnik Beograda, ocenivši da to predstavlja ozbiljnu političku poruku i znak da je naše društvo sazrelo.

Različitost i tolerancija ipak se ne smeju svesti isključivo na prepoznavanje i uvažavanje pripadnika LGBT populacije, već i na druge manjinske grupe, naglasila je ona, podsetivši i na to da, uprkos ratovima koji su na našim prostorima ostavili dubok trag, u Srbiji danas živi 26 etničkih ili nacionalnih manjina.

To je više nego bilo gde u Evropi, pri čemu se 55.000 dece obrazuje na 15 jezika, a u čak osam lokalnih samouprava u upotrebi je šest zvaničnih jezika, rekla je Brnabić i dodala da sve te manjine predstavlja 21 savet nacionalnih manjina.

Svi oni dobijaju podršku iz budžeta i učestvuju u kreiranju politika koje se tiču kvaliteta života pripadnika nacionalnih manjina u Srbiji, podvukla je premijerka.

Ona je ipak upozorila na to da sva ta postignuća ne smeju umanjiti značaj pokretanja dijaloga o toleranciji i uvažavanju sagovornika, a takođe ne smeju biti izgovor da tolerišemo govor mržnje samo zato što nije praćen fizičkim nasiljem.

Odgovor na jezik mržnje je razgovor, ocenila je predsednica Vlade i dodala da su neophodni i uvažavanje drugačijeg mišljenja, razumevanje kritike, strpljenje, otvorenost, suočavanje sa sobom, političari koji daju primer, profesori u školama koji uče decu toleranciji, mediji koji treba da imaju i edukativnu ulogu.

Želim da živim u društvu u kojem je Parada ponosa vest na nivou informacije koja se odnosi na zatvaranje ulica za saobraćaj, poručila je Brnabić.

Izvor: Vlada Srbije

POSTAVI ODGOVOR