Đorđević: Osobe sa invaliditetom ne smeju biti zaboravljene

0
Foto: minrzs.gov.rs

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i v.d. pomoćnica ministra u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom Biljana Barošević razgovarali su sa predstavnicima Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije (NOOIS) povodom Međunarodnog dana tolerancije, navedeno je u saopštenju.

Ministar Đorđević istakao je da osobe sa invaliditetom ne smeju biti zaboravljene i da će Republika Srbija i resorno ministarstvo nastojati da pruže adekvatnu pomoć u oblastima u kojima je to potrebno.

„Partnerskim odnosom Ministarstva sa velikim brojem udruženja osoba sa invaliditetom pružamo pomoć i podršku u ostvarivanju njihovih zakonskih prava i na taj način zajednički dajemo doprinos i promovišemo razvoj tolerancije u društvu u najširem smislu reči“, rekao je Đorđević.

„Želimo da saradnja sa udruženjima osoba sa invaliditetom u budućnosti bude još produktivnija, kako bismo uklonili one prepreke koje onemogućavaju ne samo inkluziju osoba sa invaliditetom u društvena zbivanja, već i njihov pun doprinos zajednici čiji su ravnopravani članovi“, istakao je Đorđević.

Dogovorene su smernice za inovativne metodologije javnih poziva, koje će kroz kriterijume biti precizirane na predstojećem sastanku sa predstavnicima 33 Saveza u Srbiji, koja okupljaju 565 lokalnih udruženja. Time bi bili uspostavljeni metodologija i model finansiranja programskih aktivnosti iz oblasti unapređenja položaja osoba sa invaliditetom u Republici Srbiji, čiji su nosioci organizacije osoba sa invaliditeom na teritoriji cele Srbije, na sličan inovativan način na koji je uspostavljena metodologija raspoređivanja finansijskih sredstava sa preduzećima koja zapošljavaju osobe sa invaliditetom, a sve u cilju pravednijeg raspoređivanja sredstava koje daje država.

Predstavnici NOOIS-a zahvalili su ministru Đorđeviću na dosadašnjoj podršci i uspešnoj saradnji, upoznali ga sa aktivnostima koje su planirane za kraj tekuće godine i sumirali dosadašnje postignute rezultate.

Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) 1995. godine proglasila je 16. novembar za Međunarodni dan tolerancije. To je dan koji sve na svetu podseća na poštovanje i uvažavanje različitosti. Prema Deklaraciji Ujedinjenih nacija, ustanovljenoj te godine u Parizu, tolerancija je definisana kao prihvatanje činjenice da ljudska bića, prirodno različita po izgledu, položaju, govoru, ponašanju i vrednostima, imaju pravo da žive i budu to što jesu.

Izvor: minrzs.gov.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.