Đorđević održao sastanak sa delegacijom Svetske Banke

0
Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja sastao se danas sa delegacijom Svetske Banke na čelu sa šefom kancelarije Svetske Banke u Srbiji Stivenom Ndegva, navedeno je u saopštenju.

Ministar Đorđević je na sastanku upoznao delegaciju Svetske banke da je Skupština usvojila budžet za 2018. godinu, kojim su Ministarstvu opredeljena sredstva, veća u odnosu na prošlu godinu za 1,3 milijarde dinara, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

“Narodna skupština Republike Srbije usvojila je Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom i iznos roditeljskog dodatka za prvo dete biće povećan sa 39.000 na 100.000 dinara”, rekao je ministar i dodao da je novina u Zakonu i isplata paušala od 5.000 dinara za svako rođeno dete, namenjenog za kupovinu opreme za bebe, koji će se isplaćivati direktno majkama, odnosno roditeljima”, rekao je on.

Ministar je upoznao delegaciju i sa usvojenim Zakonom o zapošljavanju i izmenom Zakona o radu čiji je cilj pružanje veće brige o radnicima, smanjenje nezaposlenosti i sprečavanje rada na crno.

“Poslodavci će prema novim odredbama Zakona o radu biti u obavezi da, kao i do sada, svoje radnike prijave u roku od tri dana, ali radnik će tek nakon prijave moći da započne sa radom, a ne kako je do sada bila praksa, da taj rok započne tek nakon dolaska inspektora kada poslodavac započne proceduru prijave”, naglasio je ministar, navodi se u saopštenju.

Đorđević je informisao predstavnike Svetske Banke o donošenju Strategije socijalne zaštite, u kojoj ključno mesto zauzima uvođenje socijalnih karata, o kojima je na prethodnom sastanku bilo reči. Takođe ih je upoznao sa planiranom reorganizacijom i unapređenjem centara za socijalni rad, kako samog rada centara, tako i infrastrukture objekata.

Šef delegacije Svetske banke zahvalio je Đorđeviću na prijemu, detaljnom upoznavanju sa planovima i usvojenim izmenama zakona i izrazio žželju da dosadašnja saradnja bude još veća s obzirom na prostor i mogućnosti.

Izvor: www.minrzs.gov.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.