Đorđević hoće da čuje predstavnike centra za socijalni rad

0
Bolnica VITA Novi Sad

Ministar za rad Zoran Đorđević izjavio je danas da će Ministarstvo rada i on lično preduzeti sve da se obezbede bolji uslovi rada za zaposlene u centrima za socijalni rad, nakon poslednja dva tragična događaja.

Podsetio je da je za ponedeljak zakazan sastanak sa direktorima centara za socijalni rad i da će videti šta su njihovi predlozi, kako da se unapredi rad centara i poveća bezbednost i da li su oni više za uvođenje fizičko-tehničkog obezbeđenja ili dežurstva policije.

Preispitaće se kazne za nasilje u porodici

Ministarka pravde Nela Kuburović kaže da Radna grupa tog ministarstva radi na odgovarajućim izmenama Krivičnog zakonika i da će svakako razmatrati pitanja izmene krivičnih dela i propisanih kazni za nasilje u porodici.

Ona je podsetila da je u novembru prošle godine izmenjen Krivični zakon po kome je već povećana minimalna kazna, te da su propisane kazne za nasilje u porodici kod nas među strožima u Evropi.

Kuburović kaže da je tu pitanje primene zakona.

„Prošle godine imali smo 2.200 osuđujućih presuda za nasilje u porodici, a više od 60 odsto su bile uslovne osude“, ukazala je ministarka i dodala da nije uvek stvar samo zakona, već je reč o odgovarajućoj reakciji sudova.

Bolja koordinacija centara za socijalni rad, policije i tužilaštava predviđena je novim Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici.

Ona je istakala da je od početka primene tog Zakona izrečeno više od 1.000 hitnih mera, a da je u 200 slučajeva došlo do kršenja tih mera i izricanja kazne zatvora.

U skladu sa tim Zakonom, naznačila je, osnovan je i Savet za borbu protiv nasilja u porodici, koji će prvi sastanak održati sledeće nedelje.

Izvor: tanjug