Donošenje Zakona o sprečavanju nasilja u porodici značajan korak u zaštiti žrtve

0

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović izjavio je danas da je policija od početka primena Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, za četiri meseca, izrekla 7.847 hitnih mera udaljenja nasilnika iz stana i zabrane prilaska žrtvi.

Stefanović je na tribini „Zaustavimo nasilje, osnažimo žene“, koju je organizovala beogradska opština Voždovac, istakao da je država donošenjem Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, koji je policiji dao efikasan mehanizam da izrekne hitnu meru i udalji nasilnika iz stana, čak i ako je vlasnik, napravila značajan korak u pravcu zaštite žrtve.

Ministar je objasnio da je država i na taj način dodatno osnažila žene da nasilnika prijave, jer su ranije zbog ekonomske zavisnosti neretko odustajale od prijave.

„Donošenjem zakona razvili smo mehanizme za efikasnije postupanje državnih organa, a razvijanjem svesti o neprihvatljivosti nasilja, država je uspela da osnaži žene da nasilnike prijave“, istakao je Stefanović.

Ministar se zapitao koliko je žena 30 godina unazad stradalo zbog nasilja u porodici, žena koje nisu smele da prijave nasilnika, jer nisu imale podršku državnih organa, porodice, okruženja.

„Odbijanjem te činjenice, negacijom da se nasilje dešavalo, odbijamo da započnemo sa rešavanjem problema. Svi zajedno kao društvo moramo da razvijamo svest i da se suočimo sa tim da problem nasilja u porodici postoji i da to nije problem koji će rešiti policija, tužilaštvo, sud, već da je to problem društva i da je neophodno da se svi aktivno uključimo u njegovo rešavanje i pomognemo žrtvi“, poručio je Stefanović.

Ministar policije je zatražio podršku od zajednice na osnaživanju društva, jačanju  žena da se suprotstave ovom problemu i istakao da je potrebno da decu od prvog dana učimo zašto je nasilje pogrešno i kako da mu se suprotstave.

Prema njegovim rečima, u okviru projekta Osnovi bezebednosti dece, koji je na inicijativu Ministarstva unutrašnjih poslova uveden za učenike četvrtog i šestog razreda osnovnih škola, 2.000 obučenih policijskih službenika edukuje decu na temu bezbednosti, a jedna od tema je i nasilje.

„Hoćemo da naučimo decu zašto je pogrešno da nekoga maltretirate, ponižavate, da se rugate njegovom fizičkom izgledu, tome što je drugačiji od vas, da mu nanosite fizički bol. Kada deca to budu shvatila imaćemo generacije koje će biti sramota da udare svoju majku, baku, ženu, sestru“, rekao je Stefanović.

Ministar je istakao da je posao policije, tužilaštva, sudova da uspostave vladavinu prava i da osiguraju da svaki čovek u Srbiji oseća zaštitu države.

„Na tome ćemo posvećeno i predano raditi i za to nam treba podrška građana jer samo zajedno možemo da pomognemo društvu da ojača, ozdravi i da postignemo da fizičko nasilje bude prošlost ove zemlje“, zaključio je Stefanović.

Predsednik opštine Voždovac Aleksandar Savić istakao je da nasilje u porodici nije privatna stvar od koje treba okretati glavu.

„Ulažemo ogromne napore i energiju da Voždovac i njegovi stanovnici budu bezbedni u školi, na ulicama, ali pre svega u svojim porodicama. Upravo  zato je naša opština u saradnji sa Policijskom stanicom Voždovac oformila Savet za bezbednost“, rekao je Savić.

Izvor: MUP

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.