Dodeljene nagrade Privredne komore Srbije za 2017. godinu

0
Foto: pks.rs

Juče su na svečanoj sednici Skupštine PKS, kompanijama i pojedincima koji su radom, angažovanjem i rezultatima pružili veliki doprinos razvoju srpske privrede dodeljene nagrade Privredne komore Srbije za 2017.godinu, navedeno je u saopštenju.

Tom prilikom, dodeljeno je 41 priznanje u četiri kategorije – 11 jubilarnih nagrada, 16 privrednim društvima, 13 pojedincima i Nagrada za doprinos informisanju javnosti o poslovanju privrede i Komore.

Dobitnici Jubilarne nagrade PKS su: Koncern Bambi Požarevac, za pet decenija uspešnog poslovanja, Aerodrom Nikola Tesla Beograd i Poliester Grupa Priboj za 55 godina, EKO-LAB Padinska Skela i JKP Vodovod Zaječar za 60 godina, leskovačka kompanija Zdravlje Aktavis za 65 godina, Beogradski sajam za 80 godina uspešnog poslovanja. Kompanija Pionir Beograd – Fabrika Subotica, ponela je jubilarno priznanje za vek uspešnog poslovanja, fabrika Crvenka za 105 godina, a subotička preduzeća JP  Trans i Rotografika  za 120, odnosno 150 godina.

Nagrađeni u kategoriji privrednih društava su: Elixir Prahovo, Fabrika kartona Umka, FALKE Serbia Leskovac, Goša Fom Smederevska Palanka, Grundfos Srbija Inđija, Industrija mesa Topola iz Bačke Topole, YU Agent Bezdan, Le Belier Livnica Kikinda,  LEONI Wiring Systems Southeast Prokuplje, Messer Tehnogas Beograd, Milkop Raška, NIS Novi Sad, Peštan Bukovik, Tigar Tyres Pirot, TRAYAL Korporacija Kruševac, Zorka-Keramika Šabac.

 Nagrade Privredne komore Srbije ustanovljene su 24. januara 1969. godine odlukom tadašnje Skupštine Komore.
Govoreći o planovima nacionalne poslovne asocijacije u 2018, Marko Čadež, predsednik PKS, u radnom delu sednice Skupštine, istakao je da će strateško opredeljenje Komore biti uticaj na kreiranje propisa i zakona važnih za poslovanje privrede, uspostavljanje što većeg broja direktnih kontakata sa privrednim subjektima, podrška izvoznicima, povezivanje domaćih kompanija sa inostranim partnerima, kao i unapređenje postojećih i razvoj novih usluga i servisa.
Predsednik PKS je podsetio da su u 2017. godini nadležna ministarstva razmatrala 87 zakonodavnih inicijativa privrede, upućenih od strane PKS, od kojih je 31 uspešno realizovana, dok je čak 60 odsto komentara privrede uvršteno u Nacrt zakona o izmenama i dopuna Zakona o privrednim društvima. Komori je dostavljeno na mišljenje 37 nacrta zakona, podzakonskih akata i strateških dokumenata, a formirali smo i 13 zajedničkih radnih grupa sa resornim ministarstvima i Narodnom bankom Srbije, rekao je predsednik PKS.
„Plan nam je da u sledećoj godini ostvarimo 50.000 direktnih kontakata sa privrednim subjektima i 650 000 indirektnih. Imamo ambiciozan plan aktivnosti zasnovan na novoj metodologiji rada sa članicama, sa jasno definisanim i merljivim ciljevima i zadacima“, poručio je Čadež. Kako je istakao, fokus Komore biće na podizanju kapaciteta i jačanju uloge u procesima transformacije i digitalizacije srpske privrede, pozicioniranju privrede kao  aktivnog učesnika u procesu pristupanja Evropskoj uniji, jačanju edukacije u privredi, podršci dualnom obrazovanju i učešće u kreiranju obrazovnih politika.
Skupština PKS usvojila je Plana rada Komore za 2018, finansijski plan i druge odluke važne za rad i efikasno funkcionisanje jedinstvenog komorskog sistema.
Pre sednice Skupštine PKS održana je sednica Upravnog odbora PKS na kojoj  su usvojeni Poslovnik o radu Parlamenta preduzetnika, Pravilnik o ocenjivanju zaposlenih u PKS, odluka o formiranju Saveta za saradnju nauke i privrede PKS, odluka o osnivanju Privrednih društava PKS – Poslovne akademije i Centra za digitalnu transformaciju.
Izvor:  pks.rs
Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.