Dodela ugovora za sufinansiranju projekata iz fondova EU

0

Danas je uručeno 74 ugovora korisnicima koji su ostvarili pravo na bespovratna sredstva u okviru drugog ovogodišnjeg konkursa resornog sekretarijata za sufinansiranje projekata koji se finansiraju iz fondova Evropske unije.

Vrednost ovih ugovora iznosi 126,8 miliona dinara, a ugovore je uručila Pokrajinska sekretarka za finansije Smiljka Jovanović.

Dodela sredstava na ovom konkursu ima za cilj obezbeđivanje finansijske podrške svim korisnicima, bilo da je reč o privatnom ili javnom sektoru, koji koriste sredstva iz dostupnih fondova Evropske unije, kako bi se povukla veća sredstva na teritoriju AP Vojvodine, a njeni korisnici ispunili međunarodne obaveze Republike Srbije prema Evropskoj uniji kao donatoru.

Resorna sekretarka Jovanović podsetila je uoči dodele ugovora da je Pokrajinski sekretarijat za finansije za ovu namenu izdvojio ukupno 200 miliona dinara u 2017. godini. Ona je navela da je na osnovu prvog konkursa za prvu polovinu godine, za ovu namenu dodeljeno već 48 ugovora.

„Mi možemo s ponosom da kažemo da su sva planirana sredstva i utrošena za namenu za koju su bila planirana, i da je Pokrajinski sekretarijat za finansije u 2017. godini zaključio ukupno 122 ugovora. Dodela sredstava u 2017. godini je značajna, jer je zaključen najveći broj ugovora i dodeljen je najviši iznos sredstava, od kada je Pokrajinski sekretarijat za finansije počeo sa realizacijom ove konkursne aktivnosti, a to je od 2012. godine“, istakla je pokrajinska sekretarka za finansije.

Kako je navela, povodom završetka ove aktivnosti u 2017. godini, Sekretarijat je predstavnicima privrede, lokalnih samouprava, Univerziteta i svima koji su konkurisali za ova sredstva, pomogao odgovarajućim sredstvima u okviru njihove obaveze učešća u sufinansiranju međunarodnih projekata.

Najveći deo sredstava, u okviru 14 ugovora, pripao je lokalnim samoupravama, što je prema rečima resorne sekretarke u skladu sa razvojnom politikom i namerom da se posebno pomogne nerazvijenijim opštinama da dobiju mogućnost učešća u projektima, za koje imaju sredstva od EU.

Kao drugog najznačajnijeg korisnika ovih sredstava, sekretarka Jovanović je navela fakultete Univerziteta u Novom Sadu, sa 26 potpisanih ugovora.

Ugovori za bespovratna sredstva na ovom konkursu dodeljeni su još i nevladinim organizacijama, ustanovama u oblasti zdravstva i socijalne zaštite, regionalnim razvojnim agencijama, javnim preduzećima, te mikro, malim i srednjim privrednim društvima.

Izvor: Pokrajinska Vlada

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.