Dodela nagrada „Energija je svuda oko nas 2016”

0

Na završnoj svečanosti projekta „Energija je svuda oko nas 2016”, koja je održana u Pokrajinskoj vladi, uručene su nagrade najuspešnijim učenicima, nastavnicima mentorima i obrazovno-vaspitnim ustanovama na teritoriji AP Vojvodine.

U ime domaćina, Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, prisutne je pozdravio Mihalj Njilaš, potpredsednik Pokrajinske vlade, pokrajinski sekretar za obrazovanje. Skupu su se obratili i prof. dr Dragan Soleša, dekan Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment – Fimek u Novom Sadu, prof. dr Slobodan Popov, predsednik Centra za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike, koordinator projekta, Anđelko Glavašević, predsednik Saveza pronalazača Vojvodine i predsednica žirija Jasmina Pastonjicki.

U svom pozdravnom govoru, Mihalj Njilaš naglasio je to da je – u izgradnji energetski odgovornog društva – jedna od polaznih tačaka edukacija mladih. Izuzetno je važno i to da se promovišu i prikažu njihov rad, njihove ideje i njihova razmišljanja, kojima doprinose podizanju svesti mladih o energetskoj efikasnosti, zaštiti životne sredine i upravljanja otpadom, kao i popularizaciji novih tehnologija u nastavnim i vannastavnim aktivnostima. Pored ostalog, sekretar Njilaš je rekao: „Ovaj program, sa zadovoljstvom možemo konstatovati, postao je jedan od prepoznatljivih u osnovnim i srednjim školama na teritoriji Vojvodine, te svake godine ima sve više i više učesnika. I to, u stvari, jesu najvredniji rezultati ovog programa, jer energija – to ste vi, jedini pravi humani resurs energije.”

„Energija je svuda oko nas” je program koji se u kontinuitetu realizuje u osnovnim i srednjim školama na teritoriji Vojvodine, od školske 2009/2010. godine, u saradnji s Centrom za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike iz Novog Sada, s kojim je Sekretarijat potpisao i Protokol o saradnji u decembru 2013. godine (Protokol o saradnji na realizaciji projekta „Energija je svuda oko nas”). U ovom programu polazilo se od činjenice da je vaspitanje i obrazovanje – kada je reč o racionalnom korišćenju energije – efikasnije ako se počne od ranog doba. U programu nisu učestvovali samo učenici, već i njihovi roditelji, nastavnici i škola, kao institucija koja ima ključnu ulogu u podsticanju najmlađih da se upoznaju sa osnovnim pitanjima i problemima u vezi s korišćenjem energije, te da osmišljavaju načine za njeno racionalno korišćenje i traganje za novim, dosad neiskorišćenim resursima iz svog okruženja.

Učenici koji su učestvovali u programu i nagradnom konkursu svoja rešenja mogli su da prikažu u različitim vidovima, za koje su se slobodno opredelili: modeli i makete, multimedijalne prezentacije, literarni radovi i likovni radovi.

Za 2016. godinu, dve najuspešnije škole jesu Osnovna škola „Sveti Georgije” iz Uzdina i Hemijsko-prehrambena škola iz Čoke. Učenicima i mentorima ovih škola dodeljene su nagrade i diplome.

Pokrovitelj ove manifestacije – koja se realizuje već sedmi put – jeste Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, dok je organizator i realizator Centar za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike.

Izvor: Brif.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.