Do kraja godine posao za još 1000 lekara i sestara

0
Bolnica VITA Novi Sad

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da je u Srbiji u 2017. godini zaposleno 1 644 medicinskih radnika, a da će još 1.000 njih dobiti posao do kraja godine.

„Samo ovakvom politikom i sistemskim radom možemo da uredimo naš zdravstveni sistem tako da se sutra nikome ne dogodi situacija kakvu smo zatekli da domovi zdravlja, bolnice, klinike, ostanu bez dovoljno stručnog kadra“, rekao je Lončar za „Srpski telegraf“.

On je naveo da je situacija sa kadrovima koju su zatekli bila poražavajuća, posebno u domovima zdravlja, čiji su osnivači lokalne samouprave i koji nisu u direktnoj nadležnosti ministarstva.

„Takva pozicija koristila se za stranačka zapošljavanja i namirivanje na dnevno političkom planu. Na sve to nije postojala ni jasna politika zapošljavanja na sekundarnom i tercijarnom nivou, važila je zabrana odobravanja specijalizacija, pa smo imali vise vozaca nego lekara i specijalista od 50 do 55 godina, bez obučenih naslednika“, ističe ministar.

On kaže i da je tadašnji premijer Aleksandar Vučić imao veliko razumevanje za zdravstvo i da je vladina Komisija za davanje saglasnosti za novo zapošljavanje i dodatno radno angažovanje za dve i po godine odobrila zapošljavanje oko 4.000 medicinskih radnika.

Izvor: tanjug