Do 2025. godine u razvoj NIS-a biće uloženo 2,2 milijarde dolara

0
Foto: www.nis.eu
“NIS je  najprofitabilnija kompanija u Srbiji koja svake godine u državni budžet uplaćuje više od 1,3 milijarde evra”, izjavio je za današnju “Politiku” generalni direktor “Gaspromnjefta” Aleksandar Đukov.
On je u izjavi za “Politiku” rekao da “Gaspromnjeft” planira da do 2025. godine uloži u razvoj NIS-a 2,2 milijarde dolara, što znači da će ta kompanija sačuvati svoju poziciju na vrhu liste najvećih investitora,

On je rekao da je od 2009. godine, kada je “Gaspromnjeft” postao vlasnik kontrolnog paketa akcija, u razvoj NIS-a investirano je ukupno 2,5 milijardi evra.

“NIS se pretvorio u savremenu međunarodnu kompaniju koja upravlja mrežom benzinskih stanica u četiri države na Balkanu, raspolaže jednom od najsavremenijih rafinerija u jugoistočnoj Evropi i razvija alternativnu energiju”, rekao je Đukov.

On je istakao da su u integrisanu korporativnu strategiju NIS-a do 2025. godine uvršteni ključni prioriteti – stabilan obim proizvodnje nafte i gasa, u povećanje resursne baze, povećanje duboke prerade i efikasnosti prerade nafte, modernizacija maloprodajne mreže.

“Mi dalje smatramo opravdanim investicije u energetske projekte, kao što je izgradnja termoelektrane u Pančevu, proizvodnja električne energije u kogenerativnim postrojenjima (dobijanje struje iz gasa) i vetrogeneratorima”, dodao je Đukov.

Prema njegovim rečima, obim proizvodnje dizela visokog kvaliteta porašće za više od 38 odsto, povećaće se obim proizvodnje benzina i tečnog naftnog gasa.

“Posle puštanja u eksploataciju kompleksa za duboku preradu u Rafineriji Pančevo, rafinerija će obustaviti proizvodnju mazuta sa visokim sadržajem sumpora, pa će taj, ne sasvim ekološki tip goriva, u suštini otići sa srpskog tržišta”, kaže Đukov.

Za privredu Srbije, dodao je, to znači više od 300 miliona evra investicija i priliv dodatnog poreza, neophodnih za razvoj.

“Za sada je to najveći investicioni projekat u zemlji. Osim toga tu su i dodatna radna mesta, kao i podstrek za razvoj domaćeg biznisa, budući da je za građevinske radove planiran angažman velikog broja srpskih izvođača”, napomenuo je Đukov.

On kaže da će, kada se u trećem tromesečju 2019. godine taj kompleks pusti u rad, pokazatelji duboke prerade porasti do rekordnih 99,2 odsto (sada iznose 86 odsto) a oni su ključni pokazatelj operativne efikasnosti svake rafinerije.

Osim toga, istakao je, NIS počinje proizvodnju naftnog koksa, koji zasad Srbija kupuje u inostranstvu.

Upitan za sigurnost da će projekat biti završen, s obzirom na nestabilnu situaciju na tržistu, Đukov kaže da, što se tiče finansiranja projekta, tu ne vidi nikakve probleme, pošto su sredstva za njegovu realizaciju uključena u budžet.

“Siguran sam da će sve biti završeno u roku, bez obzira na moguće negativne spoljne faktore”, rekao je Đukov.

On je, takođe, ukazao da je “Gaspromnjeft” od 2009. godine uložio u socijalne, kulturne i sportske projekte u Srbiji 37 miliona evra, od kojih četiri miliona za izradu mozaične dekoracije kupole hrama Svetog Save.

Upitan da li je zadovoljan saradnjom sa Vladom Srbije, kao manjinskim vlasnikom, Đukov kaže da je NIS pravi primer uspešne saradnje akcionara, to jest “Gasporomnjefta” i vlade, a takođe i obrazac efikasne strateške saradnje između Rusije i Srbije u energetskoj sferi.

Izvor: Tanjug, Politika

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.