Dijabetes jedan od najvećih globalnih zdravstvenih izazova

0
Bolnica VITA Novi Sad
Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar izjavio je danas na skupu posvećenom Svetskom danu dijabetesa da je ova bolest postala jedan od najvećih globalnih zdravstvenih i ekonomskih izazova, koji preti da ugrozi ostvarivanje globalnih ciljeva održivog razvoja.

Lončar je istakao da ovaj dan naša zemlja dočekuje sa 710.000 obolelih, dodavši da se dijabetes tipa 2 sve češće dijagnostikuje kod dece i adolescenata, i to kao posledica rastuće epidemije gojaznosti.

Zbog velike učestalosti i brojnih pratećih komplikacija, dijabetes nameće veliki ekonomski teret svim nacionalnim zdravstvenim sistemima i čitavom društvu, ukazao je ministar.On je objasnio da su troškovi zdravstvene zaštite obolelih od dijabetesa dva do tri puta veći u odnosu na osobe koje ga nemaju i iznose 12 odsto troškova u zdravstvu, navodeći i da je dijabetes peti vodeći uzrok umiranja i opterećenja bolestima u našoj zemlji.

Na skupu je predstavljen i unapređeni Registar pacijenata obolelih od dijabetesa, gde je posebno važno praćenje takvih pacijenata u domovima zdravlja, a na osnovu definisanih obeležja pristupilo se izradi elektronske platforme čija se implementacija očekuje do kraja godine.

Lončar je podsetio na to da je Ministarstvo zdravlja krajem 2014. godine iniciralo obnavljanje savetovališta za dijabetes u domovima zdravlja, a sredinom godine formirana je posebna Radna grupa za prevenciju i lečenje dijabetesa.

Izvor: Vlada Srbije

POSTAVI ODGOVOR