Deveti šangajski sajam obrazovanja

0
Bolnica VITA Novi Sad

Komisija za obrazovanje Grada Šangaja u saradnji sa partnerima organizovala je Deveti šangajski sajam obrazovanja na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Svečanom otvaranju Sajma prisustvovao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević. Tom prilikom ministar je istakao da saradnja Republike Srbije i Narodne Republike Kine traje više od 60 godina i da se trenutno u Šangaju na školovanju nalazi oko 60 studenata iz Srbije. „ Godišnje u proseku 10 naših studenata odlazi u Kinu. Naš cilj je da ih bude još više, ali i da više studenata iz Kine dođe u Srbiju”, rekao je ministar.
Današnji Sajam znači otvaranje novih vrata saradnje sa univerzitetima iz Kine, prevashodna Šangaja, svetske akademske metropole, rekao je dekan Pravnog fakulteta Sima Avramović. Da je Sajam najbolja prilika da se studenti i budući brucoši upoznaju sa šangajskim fakultetima, ukazao je Vladimir Bumbaširević, rektor Univerziteta u Beogradu. „ Kina mnogo ulaže u obrazovanje pa su i univerziteti poslednjih godina mnogo napredovali. Tako se na prošlogodišnjoj Šangajskoj listi univerziteta u prvih 500 našlo čak 54 iz Kine”, istakao je Bumbaširević.
Predstavnik delegacije iz Šangaja Jang Veiren izrazio je uverenje da će ovogodišnji sajam doprineti poboljšanju saradnje između dve. ”Srbija je važna zemlja u našoj Strategiji Jedan pojas-jedan put, kao i u okviru grupe 16+1, Kina plus 16 država centralne i istočne Evrope”, rekao je Veiren.
Cilj Sajma obrazovanja je predstavljanje visokoškolskih institucija iz Šangaja, ostvarivanje međuinstitucionalne saradnje i povećanje interesovanja studenata za nastavak studija u Šangaju. Ove godine, 33 visokoškolske institucije iz Šangaja predstaviće svoje studijske programe.
Prethodno je ministar Šarčević razgovarao sa direktorom za saradnju i razmenu studenata Komisije za obrazovanje Grada Šangaja i predstavnicima nekoliko univerziteta i fakulteta iz tog grada. Na sastanku je istaknuta namera za unapređenje saradnje između Srbije i šangajskih univerziteta, kao i obostrani interes da se poveća obim razmene studenata.