Devenport: Mogerini o prioritetima za region i reformama

0
Bolnica VITA Novi Sad

Odluka Evropske unije da Srbija otvori nova poglavlja pokazuje da postoji kontinuitet u pocesu pridruživanja i da je učinjen napredak u poglavljima 23 i 24, izjavio je danas šef Delegacije EU Majkl Devenport, prenosi Tanjug.

Podsetivši da je prošle nedelje Srbiju posetio direktor Evropske komisije za proširenje Kristijan Danijelson, Devenport je kazao da su sada u poseti predstavnici svih 28 država članica u ime komiteta za proširenje.
Oni su, kaže, u sredu imali sastanak sa predsednikom vlade i potpredsednicima, dok će ove nedelje razgovarati sa visokom predstavnicom Federikom Mogerini.
“Mogerini će biti u Srbiji sa posebnim ciljem da naglasi visoke prioritete koje EU daje ovom regionu i Srbiji i da podstakne dalje reforme”, rekao je Deveport.
Devenport je danas predstavio programa EU i Saveta Evrope “Horizontal Facility” za Zapadni Balkan i Tursku.
U okviru tog programa biće sprovedeno sedam projekata u Srbiji u periodu od januara 2017. do maja 2019. godine, ukupne vrednosti 3,38 miliona evra.
Cilj je da se pomogne vlastima u Srbiji u usaglašavanju na evropskim standardima u sprovođenju pravde, borbi protiv organizovanog kriminala, promovisanju borbe protiv diskriminacije i zaštiti prava osetljivih grupa.

Izvor: Tanjug