Delegacija SNS na Političkoj skupštini EPP u Kopenhagenu

0
Foto: SNS
Bolnica VITA Novi Sad

Delegacija SNS predvođena internacionalnim sekretarom i ministrom zaduženim za evropske integracije u Vladi Srbije Jadrankom Joksimović, učestvovala je na Političkoj skupštini Evropske narodne partije (EPP), koja je 04. i 05. septembra održana u Kopenhagenu.

Joksimović je u odvojenim susretima razgovarala sa predsednikom EPP Džozefom Dolom i obostrano su istakli važnost konstruktivne uloge, kao i potrebe za dobrosusedskom retorikom svih u regionu, koji treba da doprinesu saradnji i očuvanju mira i stabilnosti. U tom kontekstu, predsednik Dol je posebno naglasio pozitivan način na koji Srbija, i posebno predsednik Vučić, doprinose stabilnosti, kako u zemlji tako i u regionu, a imajući u vidu sva dešavanja i izjave koje su u prethodnom periodu stizale iz regiona.

U razgovoru s potpredsednikom EPP, izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju i predsedavajućim Spoljnopolitičkim komitetom EP Dejvidom Mekalisterom, istaknut je značaj njegove nedavne posete prilikom koje su se mogle čuti pozitivne poruke vezane za napredak Srbije na planu sveobuhvatnih reformi, kao i poruke podrške evropskom putu R. Srbije. Govoreći o predstojećim izborima u Nemačkoj, Joksimović je ponovila podršku Srpske napredne stranke kancelarki A. Merkel i Hrišćansko-demokratskoj uniji (CDU), i potvrdila da će predstavnici SNS biti gosti CDU u završnici izborne kampanje.

Takođe, istaknuta je važnost i aktuelnost tema koje su pokrenute tokom dvodnevne Političke skupštine, a tiču se mera saradnje u okviru borbe protiv terorizma, migracionih izazova i zaštite spoljnih granica EU, širenja populističkog diskursa i govora mržnje putem onlajn medija. Na Političkoj skupštini je usvojen i EPP dokument o budućnosti Zajedničke poljoprivredne politike EU.

Joksimović se sastala i s internacionalnim sekretarom EPP Patrikom Volerom, predsednicom žena EPP i direktorkom Robert Šuman Instituta Doris Pak, internacionalnim sekretarom Narodne partije Španije H. R. Garsija Ernandezom, kao i drugim zvaničnicima iz redova Evropske narodne partije.

Izvor: SNS