Delegacija iz Merilenda u poseti Novom Sadu

0

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je u Gradskoj kući privredno-političku delagaciju savezne države Merilend iz SAD, koja boravi u Srbiji od 16. do 20. oktobra na poziv ministra zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije Gorana Trivana.

Na čelu privredno-političke delegacije koju čine predstavnici deset uspešnih kompanija koje posluju u oblasti životne sredine, kao i predstavnici „Sister cities internacional“,  je državni sekretar Merilenda Džon Vobensmit.

“Čast je biti domaćin tako visokoj delegaciji koja dolazi u Novi Sad, a koju predvodi državni sekretar iz SAD i dva ministra iz Vlade Republike Srbije. Posetila nas je velika političko-privredna delegacija kojoj ćemo da prezentujemo projekte radi potencijalne saradnje, pre svega sa akcentom na zaštitu životne sredine, regionalnu deponiju i  prečistač otpadnih voda, odnosno na sve ono što su gosti u pripremi ovog sastanka kandidovali kao teme od interesa. Razgovaraćemo i o drugim mogućnostima, s obzirom na to da su u Gradskoj kući prisutni i predstavnici lučkih operatera i drugih kompanija, kao i predstavnici organizacije koja se bavi saradnjom između gradova i država. Očekujem jedan dinamičan razgovor, a zahvalan sam Vladi Republike Srbije što je predložila delegaciji SAD da poseti baš Novi Sad, kao i gostima što su u veoma sadržajnom rasporedu, izdvojili vreme i došli da vide šta se radi u drugom gradu po veličini u Srbiji” rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave predvođeni ministrima Goranom Trivanom i Brankom Ružićem. Ministar Trivan je istakao da je Ministarstvo životne sredine osnovano pre tri meseca i da je odmah usledilo kontaktiranje sa zemljama u kojima se mogu pronaći partneri, odnosno investitori. On je naglasio da je važno izrađivati projekte kako bi se dobila sredstva i da na to posebno treba da obrate pažnju donosioci odluka u lokalnim samoupravama, jer bez urađenog projekta nema ni finansiranja.

U delegaciji Merilenda pored državnog sekretara bili su i njegov zamenik, kao i sekretari za zaštitu životne sredine i za prirodne resurse Merilenda.

“Pre dva meseca smo ugostili ministra Trivana kada smo i saznali koje su to prioritetne oblasti za saradnju vezane za Srbiju. Zato smo došli u ovu zemlju i doveli predstavnike velikih kompanija. Juče smo razgovarali sa premijerkom, ministrom spoljnih poslova, a danas pored gradonačelnika i sa predsednikom Pokrajinske vlade o rešavanju pitanja iz oblasti zaštite životne sredine. Svi oni su pokazali veliku želju, liderstvo i entuzijazam da se identifikuju polja saradnje i da se pravovremeno krene u realizaciju iste” rekao je državni sekretar Merilenda Džon Vobensmit.

Prezentaciji Grada Novog Sada su prisustvovale vodeće kompanije iz SAD koje posluju isključivo koristeći nove i čiste tehnologije, dok pomenuta organizacija „Sister cities internacional“ povezuje gradove i okruge iz SAD sa gradovima i oblastima u drugim zemljama. Njima su u Gradskoj kući predstavljeni investicioni potencijali i kapitalni projekti Novog Sada iz oblasti zaštite životne sredine. Cilj posete bio je da se potencijalni investitori na licu mesta u lokalnoj samoupravi upoznaju sa konkretnim poslovima i projektima u oblasti zaštine životne sredine kako bi u direktnom kontaktu i kroz razmenu relevantnih informacija mogli pronaći svoj interes da posluju u Srbiji.

Predstavnici Grada Novog Sada, između ostalih član Gradskog veća za komunalne poslove Vladimir Stojković i članica Gradskog veća za urbanizam i zaštitu životne sredine Mira Radenović, su tom prilikom sa saradnicima prezentovali projekte izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i regionalne deponije.

Država Merilend, u pogledu zaštite životne sredine i zaštite prirode, jedna je od dve najnaprednije države unutar SAD, pa je izuzetno poželjno razviti različite modele saradnje i preuzeti dobra iskustva u ovim oblastima. Poseta privredno-političke delegacije Merilenda rezultat je razgovora koje je ministar Trivan vodio pre nekoliko meseci tokom boravka u SAD, gde su brojne američke kompanije iskazale veliko interesovanje za ulaganje u Srbiju.

Izvor: Brif.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.