Delegacija iranskog grada Mašhada posetila Novi Sad

0
Bolnica VITA Novi Sad

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je u Gradskoj kući guvernera grada Mašhada iz Islamske Republike Iran Mohameda Rahim Noruziana koji je u posetu Novom Sadu došao sa delegacijom povodom učešća na 23. Međunarodnoj konferenciji bezbednih zajednica.

Gradonačelnik Miloš Vučević im je poželeo dobrodošlicu i izrazio zadovoljstvo njihovom posetom gradu, naglasivši da se nada produbljivanju već odličnih odnosa. Guverner Mašhada Mohamed Rahim Noruzian istakao je da članovi delegacije prvi put borave u Novom Sadu i da su naišli na veliko gostoprimstvo i prijateljski nastrojen narod. On je rekao da mu je drago što u Novom Sadu postoji interesovanje za učenje persijskog jezika i što su građani Srbije upoznati sa iranskom kulturom putem brojnih manifestacija, što predstavlja i preduslov za dalji razvoj turističke razmene dve zemlje.

Sagovornici su razgovarali o nameri da zajednički pristupe neophodnim procedurama za sačinjavanje i potpisivanje Memoranduma o razumevanju na temu saradnje u oblasti zdravlja, poljoprivrede, kulture, umetnosti i ostalih oblasti od obostranog značaja. Tom prilikom su istaknute zajedničke odlike Mašhada i Novog Sada koje se odnose na to da su oba grada u svojim državama drugi po veličini, da su univerzitetski, politički i kulturni centri, kao i to da poseduju bogate poljoprivredne resurse i potencijale.

Konstatovano je da postoje dobre namere i želje sa obe strane za saradnjom, kao i zainteresovanost za formalizovanje prijateljskih odnosa Mašhada i Novog Sada u narednom periodu, a na osnovu već izgrađenih dobrih odnosa koje dugi niz godina neguju Islamska Republika Iran i Republika Srbija, kao i Ambasada I. R. Iran sa Gradom Novim Sadom.

Izvor: Brif.rs

POSTAVI ODGOVOR